STILLING LEDIG:

Harstad har 25.000 innbyggere og et kompakt bysentrum – i stor utvikling.

Tusenmetersbyen søker kommunedirektør: – Vi har tatt sats og står klar til å hoppe

Harstad kommune har solid økonomi. Snart 25.000 innbyggere. Et sentrum i stor utvikling. Og store ambisjoner for framtida.

Publisert Sist oppdatert

– Vår utfordring er hva vi skal bygge i hvilken rekkefølge. Der er kanskje politikerne litt mer utålmodige enn administrasjonen. Men det forteller også om hvor vi vil.

Det sier Harstads engasjerte og klare ordfører, Kari-Anne Opsal, når hun skal beskrive det mange gjerne sjekker etter ved ledige stillinger som kommunedirektør:

Økonomien.

Ordfører Kari-Anne Opsal.

I Harstad er den økonomiske situasjonen så god at vi kan starte med å snakke om den. Harstad er definitivt blant de beste i landsdelen. Her er stabile, positive driftsresultater og et disposisjonsfond på 371 millioner kroner.

Sunn økonomi gir muligheter og ro til å satse, blant annet på store investeringer innen skole, helse og omsorg.

Men også til å følge offensive ambisjoner innen stedsutvikling, sentrum og møteplasser.

I en kommune som snart passerer 25.000 innbyggere.

En jobb for deg? Les videre, eller gå rett til søknadsskjema her

751-metersbyen

Du skal nærme dæ den langsomt i fra sjøen, som Kari Bremnes synger.

I Harstads egen vise, Sang til byen.

For slik er Harstad:

Byen ved Vågsfjorden er en by nettopp fordi den ligger her ved fjorden. Og de siste årene har sentrum bygget seg stadig nærmere havet.

Ja, ordfører Opsal kan snakke om disposisjonsfond, resultatgrad og KOSTRA-tall.

Hvis vi må. Men helst ikke bare det.

Aller helst snakker Kari-Anne om stedsutvikling, næringsliv, kultur og idrett i de tusen gleders by. Som ordføreren nå også har gitt navnet tusenmetersbyen.

Slik er det nemlig i den lille storbyen med det kompakte sentrum:

– Vi vurderte faktisk 751-metersbyen. Det slo ikke like godt!

– Poenget er at Harstad sentrum er sjeldent kompakt. Er du i byen, kan du nå alt til fots. Og går du bittelitt lengre, kan du gå rett ut i marka og fjellet via Folkeparken, sier ordføreren.

Anført av godt planverk, ambisiøse politikere og offensive utbyggere, har sentrum blitt nytt de siste årene.

Nye utendørs møteplasser, hoteller, kjøpesentre og restauranter. Generalhagen skal rustes opp. Og kulturlivet har våknet for alvor etter corona, med festivaler, konserter, stand-up og kunst.

Åpning av Ottar Håløygs plass. Foto: Øivind Arvola

Møteplasser har vært et stikkord for byutviklingen

Harstad har vokst som kulturby – for både store...

Trollmannen fra Oz, med Harstad kulturskole. Foto: Øivind Arvola

...og små!

Harstad er et eldorado for både idrett og friluftsliv. Ikke minst som sentrum for Arctic Race of Norway

Enorm vekst i hele regionen

Alt dette for at flere innbyggere skal ha lyst til å bo i Harstad. Nå stiger også folketallet igjen og passerer trolig 25.000 i løpet av året. Regionens varierte arbeidsliv trekker stadig til seg folk.

– Harstad har et sterkt næringsliv med noen sterke stolper. Vi er et maritimt cluster. Equinor har hovedkontor for drift nord i Harstad. Byen har også et veldrevet sykehus, universitet og Forsvaret er stadig sterkere til stede, sier ordføreren.

Bare for å nevne noe. Samtidig står ikke byen alene:

40 minutter unna, er det en enorm utvikling i nærheten av Evenes flystasjon. Den militære oppbyggingen gir solid vekst i sivile investeringer. Et steinkast unna bygges nå også den nye Brann– og redningsskolen, som vil få flere hundre studenter og 100 ansatte.

Skal bygge, men ikke bare det

Kommunen har investert i det kompakte sentrum. Nå står flere store prosjekter for tur de neste årene.

150 omsorgsboliger. Ny brannstasjon. Nytt helsehus. Og nye skoler. Historisk høye investeringer venter i årene som kommer.

Ordfører Kari-Anne Opsal må stadig åpne nye anlegg eller ta spadetak for nye veier. Her i forbindelse med Harstadpakken våren 2022.

– Økonomien er god, men vi må fortsatt ha nøktern og realistisk drift for å klare de store omstillingsoppgavene, understreker ordfører Kari-Anne Opsal.

– Så må vi alltid være utviklingsorientert når det gjelder tjenestene. Verken vi, eller noen andre, kan bygge oss ut av utfordringene som møter, fortsetter hun.

Eldrebølgen kan ikke bare møtes med flere plasser og ansatte som kanskje ikke finnes. Velferdsteknologi er ikke bare et slagord i Harstad.

– Og når det kommer til personell og kompetanse: Jeg tror vi har stort potensiale i å heve kompetansen på de vi har. Alt fra å utdanne fagarbeidere til å mobilisere den store «arbeidskraftreserven», sier ordføreren.

Utvikling. Engasjement. Samspill

Alt dette kunne vi snakket og skrevet lenge om. Det får Harstads neste kommunedirektør gode muligheter til. Ordføreren bruker et godt bilde på å beskrive hvor kommunen står:

På et springbrett, i satsen, og klar til å hoppe.

Det hoppet må komme riktig. Ikke rett opp og rett ned. Ei heller bør man stoppe i satsen og miste fart.

Utvikling er derfor et stikkord for topplederen kommunen søker. Her er orden i driften og ingen akutt ryddejobb som venter. Slik skal det helst fortsette. I tett samspill med engasjerte politikere. Som ordføreren sier det:

– Dette er et håndverk. Politikerne sitter alltid med makta. Vi kan være både dyktige og vrange. Det er et levende politisk miljø og kan gå en kule varmt. Men: Vi er ikke en kommune som bytter ut rådmenn i tide og utide, understreker Kari-Anne Opsal.

Avtroppende kommunedirektør Hugo Thode Hansen hadde jobben i tolv år. Nå skal arvtakeren finnes. Ordføreren er optimist:

– Det er selvsagt ikke den letteste jobben. Men kanskje den mest spennende i Nord-Norge akkurat nå!

default

Er du klar for å lede Nord-Norges tredje største by?

Harstad søker kommunedirektør

Vil du bli toppleder for en attraktiv opplevelses- og innovasjonsby med regional drivkraft – midt i Nord-Norge?

Om stillingen

Arbeidsgiver: Harstad kommune

Stillingstittel: Kommunedirektør

Stillingstype: Fast

Arbeidssted: Harstd

Søknadsfrist: 23. april

Send søknad her

Om arbeidsgiver

Harstad kommune har 24.903 innbyggere og er i en fase med sterk vekst og positiv utvikling. Både politikere og administrasjonen har høye ambisjoner for framtiden. For å videreføre og videreutvikle det gode arbeidet som er lagt ned, søker vi nå en utviklingsorientert og nytenkende kommunedirektør. Les mer på www.harstad.kommune.no

Harstad er navet i Hålogalands-regionen. En attraktiv region som er preget av høy vekst og verdiskaping. Harstad er i positiv utvikling.

Folketallet øker, investeringene i byen, kommunen og regionen er høye, og kommunens økonomi er god. Dette gir et godt grunnlag for vekst og utvikling.

Når du kombinerer dette med dyktige ansatte og en veldrevet, motivert organisasjon, er det lett å forstå at Harstad kommune er et sted hvor du som toppleder virkelig vil kunne bidra til å skape synlige og varige resultater.

Kommunedirektøren har en viktig og krevende rolle i å sikre en god og effektiv forvaltning av kommunens ressurser og tjenester, og å bidra til å utvikle en bærekraftig og attraktiv kommune for innbyggerne.

Omstilling og nytenking står sentralt i vårt arbeid både i dag og i årene framover.

Som vår nye toppleder må du derfor evne å bygge videre på alt det gode som er gjort, samtidig som du bidrar med din kompetanse og ditt lederskap for å gjøre oss enda bedre.

Kommunedirektøren er kommunens øverste administrative leder og har i tett samarbeid med politikere og ansatte ansvaret for å levere og videreutvikle tjenestetilbudet til kommunens innbyggere.

 • Du skal være god til å lede utviklings– og endringsprosesser som bidrar til å skape effektiv og god kvalitet i Harstad kommunes tjenester til innbyggerne.
 • Du skal bidra til at de folkevalgte i Harstad kan fylle sin rolle gjennom klare prioriteringer og politiske valg.
 • Du skal være en trygg leder for kommunens ansatte med gode evner til å se og videreutvikle dine medarbeidere.

Vi søker etter en kommunedirektør som skaper handlingsrom og som er en aktiv pådriver i arbeidet med å videreutvikle det potensial vår kommune har.

Vi ser etter deg som har:

 • Toppledererfaring, gjerne fra større komplekse organisasjoner i offentlig sektor
 • Høyere relevant utdanning på master- eller bachelornivå
 • Evnen til å tilrettelegge for et godt samarbeidsklima og gode prosesser med folkevalgte. Utrede og legge frem gode og informative beslutningsgrunnlag, og gjennomføre politiske vedtak
 • Særlig god økonomisk forståelse
 • Legge til rette for god samhandling og samskaping med innbyggere, næringsliv, frivillighet, samarbeidspartnere og øvrige myndigheter
 • Erfaring fra ledelse av utviklings- og endringsprosesser
 • God kjennskap til samarbeid med tillitsvalgte
 • Kompetanse og god forståelse for bruk av digitale verktøy

Velkommen til Harstad

Harstad ligger midt i Nord-Norge, strategisk plassert ved porten til Vesterålen og Lofoten. Harstad byr på en region med uforglemmelige naturopplevelser om sommer og vinter.

Et tilgjengelig og mektig fjellandskap, storslagen utsikt og en rik skjærgård legger til rette for vandring, sykling, padling og andre utendørsaktiviteter. Drikk rent vann fra sildrende elver og fiske i fjellvann og i havet.

Vi har samlet mye av det Harstadregionen kan by på av aktiviteter og opplevelser, overnatting og bespisning - og mye mer.

Les mer på Visit Harstad

I Harstad er er kort vei til det meste du trenger for et godt liv. Vi har landsdelens største kulturhus, vi har festivaler og festspill. Vi jobber hardt for å leve opp til vårt slagord – attraktiv hele livet. Her skal det være godt å leve, bo og arbeide hver eneste dag, noe som gir en meningsfull hverdag for våre ansatte, og best mulig tjenester for våre innbyggere. Her finner du svært gode bomuligheter, både urbant og landlig.

Kort vei til garantert barnehageplass, gode skoler og fantastisk natur. Harstad by er liten nok til å bli kjent med mange, og stor nok til nye opplevelser og gleder hver dag. Stikkord for vår virksomhet er felles verdiplattform, klart språk, kontinuerlig forbedring og medarbeiderdrevet utvikling av våre tjenester.

Les mer om Harstad kommune

Hålogalandsrådet er et interkommunalt politisk råd og er tilrettelegger for regional og nordnorsk samfunnsutvikling på vegne av de 60.000 menneskene som bor i rådets 8 medlemskommuner.

Les mer om Hålogalandsrådet

Personlige egenskaper og lederegenskaper:

 • Tydelig leder og med evne til å motivere og skape trygghet
 • Samarbeidsorientert teambygger som evner å delegere, involvere og gi tillit
 • Utviklings- og endringsorientert
 • Evner å holde oversikten og se de store linjene, men også å gå dypere ned når det er nødvendig
 • God gjennomføringsevne
 • God og tydelig kommunikator, muntlig og skriftlig - men også lyttende
 • God nettverksbygger
 • Evne til å starte opp, gjennomføre og sluttføre prosesser
 • Trygg opptreden i alle situasjoner
 • Involverende, omgjengelig og samlende lederstil
 • Åpen kommunikasjon mot ansatte, tillitsvalgte og politisk nivå

Personlig kvalifikasjoner for stillingen vil være avgjørende.

Vi tilbyr:

 • En av Nord-Norges mest spennende lederstillinger, der du sammen med folkevalgte og dyktige medarbeidere vil få en sentral rolle i kommunens og regionens videre utvikling.
 • Lønn etter avtale. Vi har gode pensjons- og forsikringsordning.

Vi gjør oppmerksom på at opplysninger om søkerne kan offentliggjøres selv om det er bedt om at søknaden unntas offentlighet. Søkere vil i så fall bli varslet om dette.


Nærmere opplysninger om stillingen fås ved henvendelse til

 • ordfører Kari-Anne Opsal, tlf. 918 98 732 eller
 • rådgiver Torstein Sneisen i Headvisor AS, tlf. 918 88 186

Søknad registreres innen fristens utløp den 23. april. Vi ønsker gjerne at du viser din interesse i god tid før fristens utløp.

Send søknad her

Powered by Labrador CMS