STILLING LEDIG:

Andøy kommune søker rådgiver analyse, økonomistyring og datadrevet virksomhet

Sentral rådgiverstilling med mulighet for lederansvar i en av Norges mest offensive kommuner.

Om stillingen

Arbeidsgiver: Andøy kommune

Stillingstittel: Rådgiver analyse og økonomistyring

Stillingstype: Fast

Arbeidssted: Andenes

Søknadsfrist: 2. september

Send søknad her

Om arbeidsgiver

Andøy ligger ytterst i havgapet i Vesterålen, lengst nord i Nordland fylke. Det bor i overkant av 4500 innbygger i kommunen. Vi har et spennende og aktivt næringsliv innenfor flere sektorer; et internasjonalt romfartssenter, en stor fiskerinæring, et bredt landbruk og et reiseliv i vekst. Her er rike muligheter for kulturaktiviteter og et unikt friluftsliv i spektakulær natur. Kommunen har flyplass med daglige avganger og flere ukentlige direkteruter til Oslo i sommermånedene.

Andøy kommune har om lag 450 ansatte og et budsjett på 450 millioner kr. Kommunen står foran en rivende utvikling, med etablering av Europas første oppskytingsfasilitet for satellitter (Andøya Space Port), et unikt opplevelsessenter for hval (The Whale), landbasert havbruk (Andfjord Salmon) og etablering av ny fiskerihavn. Andøy kommune har blitt tildelt et fond på 250 millioner kroner som skal benyttes til å utvikle kommunen videre.

Har du erfaring med økonomi- og virksomhetsstyring? Har du erfaring med digitalisering og bruk av data som drivstoff for bedre beslutninger, prosessforbedring og nye måter å jobbe på? 

Er du engasjert i samfunnsspørsmål og motiveres av en rolle der du vil være med å utvikle folk, organisasjon og et lokalsamfunn – samtidig?

Da vil du elske denne rollen!

Før du leser videre: 

Dersom din bakgrunn og erfaring ikke matcher 100% med våre forventinger, oppfordrer vi deg likevel til å ta kontakt. Vi sikter høyt med denne stillingen. Og vi vet at vi ikke bor i verdens navle.

I hvert fall ikke ennå.

I Andøy pågår det nemlig en rekke prosjekter som er banebrytende både i norsk – og internasjonal – målestokk.

Tidligere i år ferdigstilte Andøya Space den første romhavnen på Europeisk jord. I løpet av dette året skyter det tyske selskapet ISAR opp sin første rakett. Flere internasjonale aktører vurderer å etablere aktivitet i verdikjeden for oppskyting av satellitter.

I fjor gjennomførte Andfjord Salmon en svært vellykket pilot av landbasert – og bærekraftig - lakseoppdrett, med en bransjeledende overlevelse på over 97%. I løpet av de neste årene skal kapasiteten økes til tilsvarende 1/6 av all norsk kjøttproduksjon.

«The Whale», det ikoniske og allerede prisbelønte opplevelsessenteret for hval planlegges ferdigstilt i løpet av 2026. Visjonen er å skape verdens mest betydningsfulle møte mellom mennesker og hval.

Det er mer: 

Forsvaret skal etablere sin nye base for langtrekkende droner, og en felles øvings- og utviklingsavdeling, på Andøya Flystasjon. 

800-millionersprosjektet «nye Andenes fiskerihavn» har fått høy prioritet i nasjonal transportplan, og kommunen huser allerede hovedkontoret til anleggs- og gruveentreprenøren LNS, en virksomhet med tre milliarder i omsetning og aktivitet over hele verden. 

Andøys best bevarte hemmelighet er kanskje likevel det digitale seriegründerselskapet Myreze, som når ut til 1,2 milliarder mennesker. Myreze etablerer forretningsmodeller i skjæringspunktet musikkproduksjon, TV-produksjon, spillproduksjon, virtuell kommunikasjon – og det å hjelpe unge mennesker ut av utenforskap. Warner Bros og de største spillprodusentene i verden er blant selskapene på kundelisten.

For deg, og en eventuell partner, betyr dette at karrieremulighetene mange.

For Andøy utgjør disse prosjektene og etableringene en enestående grunnlag for vekst og utvikling:

  • Vi mener det er realistisk å gjøre Andøy til en av Norges mest attraktive kommuner å bosette seg i.
  • Vi mener det er realistisk å tiltrekke seg høyt utdannede spesialister fra inn- og utland.
  • I et lengre perspektiv mener vi det er mulig å doble dagens folketall på 4600 innbyggere.

Andøy kommune har allerede startet arbeidet med å re-designe og transformere samfunnet for å møte de de neste 30-50 årene. Denne planen beskriver hvordan Andøy kommune blir et episenter for europeisk romindustri, og er et eksempel på hvordan kommunen jobber med strategier og planverk.

På kortere sikt er det imidlertid flere flaskehalser som må løsnes opp i – for å kunne ta ut potensialet som bor i kommunen.

En av de viktigste flaskehalsene er kommunens økonomi, som står i et krysspress mellom ekstreme vekstimpulser, på den ene siden, og fallende inntekter som følge av førti år med befolkningsnedgang, på den andre siden. Utgiftene overgår derfor inntektene, og har gjort det i noen år. Derfor meldes Andøy inn på ROBEK-listen denne høsten, noe som medfører sterkere statlig styring av kommuneøkonomien.

The,Island,Andoya,,Here,Is,The,Island's,Main,Village,Of

Er du klar for å være med på å utvikle lokalsamfunnet?

Sammen med dyktige kolleger i Andøy kommune?

Sentrale arbeidsoppgaver

Stillingen vi nå lyser ut får en nøkkelrolle i å forbedre kommunens økonomi. For erfarne kandidater vil det være naturlig å utvikle en stedfortrederrolle for kommunalsjef økonomi og fellestjenester.

Ansvaret kan grovt sett deles i fem. Hvert ansvarsområde kan betraktes som faser i et forbedringsløp der målet er å øke innsikt i egen virksomhet ved hjelp av data og analyse, sette denne innsikten i en styringsmessig sammenheng, og utvikle evnen til å ta beslutninger basert på data og innsikt.

Kjernen i det første ansvarsområdet er kostnadskontroll. Vårt mål er å komme av ROBEK-listen så raskt som mulig. Dette er det første steget mot økonomisk bærekraft, men vil kreve tøffe prioriteringer i fra politisk ledelse. Da er det svært viktig at beslutninger understøttes av objektiv og transparent informasjon. Det handler blant annet om troverdighet og tillit i lokalbefolkningen. Vi må øke vår evne til å ta faktabaserte beslutninger knyttet til hvor det er mulig å trimme budsjettet vårt. Vi må kunne utføre analyser for å identifiser trender, muligheter og risiko.

Kjernen i det andre ansvarsområdet er økonomistyring. De fleste av våre ledere har spesialisering i fagområder som pedagogikk, helse og ingeniørvitenskap. Kunnskap i økonomistyring er varierende, og ansattes motivasjon er - heldigvis - knyttet opp mot ledelse av eget fagområde. Det å bistå ledere med budsjettarbeid, økonomirapportering og ad-hoc analyse står derfor sentralt.

Det tredje ansvarsområdet er målstyring. Vi må øke vår evne til å ta strategiske beslutninger basert på indikatorer, både økonomiske indikatorer, og indikatorer som sier noe om tjenestekvalitet, trivsel blant ansatte, etc. Vi sitter på mye data, og vi har tilgang på verktøy, men mangler kapasitet og kompetanse til lykkes med operasjonalisering.

Det fjerde ansvarsområdet handler om kontinuerlig forbedring av hele økonomistyringsområdet. Målet er å frigjøre kapasitet hos ledere og mellomledere slik at de kan bruke mer tid på ledelse av sine respektive fagområder. Da må styringsinformasjon være lett tilgjengelig og forståelig. Da må arbeidsprosesser knyttet til eksempelvis rapporteringer være enkle. Det handler om opplæring, og det handler om digitalisering. Vi søker derfor etter deg som har erfaring i å innføre og hente ut gevinster fra digitale verktøy for virksomhetsstyring, som motiveres av å forenkle arbeidshverdagen til kolleger, og som angriper slike arbeidsoppgaver med empati.

En ideell kandidat er også i stand til å ta helhetlig ansvar for et femte område, nemlig datadrevet virksomhet. Er det mulig å se for seg en fremtid der vi kan gi en KI i oppgave å skrive politiske saksfremlegg, med utgangspunkt i dataene i vårt sak/arkivsystem? Hva skal til for å behandle byggesøknader automatisk. Er det verdt investeringen? Hvilke risiko finnes? Per tid ligger våre data i siloer. Vi mangler også den nødvendige teknologien for å realisere slike målsetninger. Dermed klarer vi i alt for begrenset grad å hente ut potensialet i fra dataene våre.

Vi ser etter deg som her erfaring med å utvikle og implementere strategier for bedre bruk av data. Du er i stand til å utarbeide et målbilde, og har nødvendig bestillerkompetanse til å få strategien realisert, i tett samarbeid med leverandørmarkedet. Dermed er du også i stand til å utgjøre en forskjell i interkommunalt samarbeid, og bidra til at alle kommunene i Vesterålen blir mer datadrevet. Vi ser også dette ansvarsområdet i sammenheng med vår planlagte investering i velferdsteknologi.

Ønskede kvalifikasjoner og erfaringer

Det er viktig for oss at du kan vise til:

  • høyere utdanning innen økonomi, teknologi, industriell økonomi, eller tilsvarende. Relevant arbeidserfaring kan kompensere for kravet til utdannelse.
  • erfaring med økonomi- og virksomhetsstyring
  • erfaring med analyseverktøy som Excel, Power BI, Tableau
  • erfaring med digitalisering av arbeidsprosesser
  • gode ferdigheter i norsk, skriftlig og muntlig

Det er en ønskelig at du har:

  • erfaring i fra en teamorientert større organisasjon og/eller konsulentvirksomhet
  • erfaring med utviklingsarbeid og smidig som arbeidsform
  • erfaring med utvikling av datastrategier
  • god forståelse av klassiske og moderne dataarkitekturer
  • erfaring med Microsoft Power Platform
  • kjennskap til Framsikt og Visma Enterprise BI

Personlig egnethet vil bli vektlagt, og det betyr at du

  • er en selvstendig problemknuser som ser utfordringer og muligheter
  • angriper oppgaver på en analytisk og strukturert måte
  • tenker helhetlig og strategisk
  • har en solid gjennomføringsevne og en resultatorientert tilnærming
  • kommuniserer effektivt til kolleger
  • er serviceinnstilt og bygger relasjoner på tvers av organisasjonen

Vi tilbyr

  • En utfordrende og spennende rolle i en framoverlent virksomhet med et stort og viktig samfunnsoppdrag
  • Betydelige muligheter for påvirkning, innflytelse og personlig utvikling
  • Et godt arbeidsmiljø med dyktige og motiverte medarbeidere
  • Meget gode pensjons- og forsikringsordninger
  • Flyttegodtgjørelse og bistand ved tilflytting
  • Lønn etter avtale

Er du klar for et karrieremessig eventyr i en annerledes og nytenkende kommune i en spennende utviklingsfase? Ta kontakt for mer informasjon og en hyggelig prat!

Ring gjerne:

  • kommunedirektør Andreas Jordell (934 59 033
  • eller kommunalsjef økonomi og fellestjenester Charlotte Haugen Brunborg (951 27 245)

Søknadsfrist: 2. september

Send søknad via Easycruit


Frem til søknadsfristen vil alle henvendelser bli behandlet konfidensielt. Etter søknadsfristens utløp vil det bli utarbeidet offentlig søkerliste. 

Andøy kommune er omfattet av Offentlighetslovens bestemmelser om rett til innsyn i søkerlister. Søker må begrunne eventuelt ønske om unntak. Dersom unntak ikke blir akseptert, vil søker varsles og eventuelt ha mulighet til å trekke sin søknad.

Ansettelse skjer henhold til gjeldende lover, reglement og tariffavtale, herunder medlemskap i pensjonsordning.

Powered by Labrador CMS