STILLING LEDIG:

Redaksjonens tre journalister, fra venstre: Yngve Grønvik, Silje Ingebrigtsen og Torbjørn Monsen. Her ved flyplassen, som har flere daglige direkteruter til Oslo.
Redaksjonens tre journalister, fra venstre: Yngve Grønvik, Silje Ingebrigtsen og Torbjørn Monsen. Her ved flyplassen, som har flere daglige direkteruter til Oslo.

Lokalavisen rett ved grensa søker ny leder: – Et mediehus med stort potensial

– Amedia har kjøpt avisen for å satse på den, slår styreleder Renate Slettli Nymo fast. Nå er hun på jakt etter en redaktør som vil lede Sør-Varanger Avis gjennom en digital omstilling med mål om ny vekst.

Er dette jobben for deg? Bla videre for å lese mer, eller gå rett til søknadsskjema

Kirkenes, Finnmark. «Bare» 69,43 grader nord. Men rett over 30 grader øst, omtrent på samme lengdegrad som St. Petersburg.

Lengre øst er det nesten ikke mulig å komme i Norge, og det preger lokalsamfunnet i Sør-Varanger kommune.

Her er skilt på både norsk og russisk. Pandemi og krig har påvirket relasjonen de siste årene. Samtidig lever befolkningen her ved grensa med en bevissthet om at man en dag skal leve som gode naboer igjen.

En tanke som kanskje er vanskelig å forstå lengre sør slik verden ser ut i dag.

Jonas Gahr Støre besøkte Sør-Varanger tidligere i år.
Jonas Gahr Støre besøkte Sør-Varanger tidligere i år.

Her har også industri og næringslivet fått merke sanksjonene. Samtidig:

– Jeg tror det har gått bedre enn den verste frykten hos næringslivet.

Det sier Gunnar Sætra, avtroppende redaktør og daglig leder i Sør-Varanger Avis om situasjonen i lokalsamfunnet.

– Samtidig har reiselivet kommet godt tilbake etter pandemien, og de ligger an til en god sesong, sier han.

Et offensivt oppkjøp

En omtale av Sør-Varanger og Kirkenes i 2022 er nesten umulig å gjøre uten å begynne med verdensbildet, her noen kilometer fra grensa.

Dette preger selvsagt livet og spaltene i lokalpressen. Sør-Varanger Avis er kanskje fastlands-Norges mest internasjonale lokale mediehus.

Samtidig er de først og fremst en lokalavis. Den lokale journalistikken er viktigst, understreker styreleder Renate Slettli Nymo.

Hun er regiondirektør for Amedia, som rett før jul i fjor kjøpte aksjemajoriteten i avisa. En ting til hun understreker tydelig:

Styreleder og regiondirektør Renate Slettli Nymo.
Styreleder og regiondirektør Renate Slettli Nymo.

– Vi har kjøpt avisen for å utvikle den, sier Nymo.

Dette er ikke ment som et «defensivt oppkjøp» av en konkurrent til Amedias regionavis Finnmarken og iFinnmark.

– Sør-Varanger Avis skal ikke bli et underbruk av iFinnmark, men drives som et selvstendig mediehus, i sunn konkurranse med iFinnmark, sier regiondirektøren.

Varsler digitalt taktskifte

Lokalavisen har vært gjennom flere tøffe år, og for seks år siden stod den på randen av konkurs. Kostnadskutt og bedre drift de seneste åra har sikret avisen.

Fokuset fremover nå vil være på vekst og digital utvikling. Dagens opplag på 2450 aviser er et stykke bak toppen på nær 4500 rundt årtusenskiftet. Troen er sterk på at det er stort potensiale for vekst digitalt.

Det store lokalaviskonsernet har de siste årene lyktes meget godt på brukerbetaling. En rekke lokalaviser med svak økonomi har slik blitt langt mer robuste. Et eksempel på det er Finnmarksposten, i den langt mindre byen Honningsvåg. Her har omsetningen vokst med 60 prosent på fem år.

Oppskriften?

God og relevant lokaljournalistikk, på en moderne nettavis med gode abonnementsløsninger.

Og et solid konsern med økonomiske muskler i ryggen.

Strender, industri og kongekrabbe – noe av det som møter deg i Sør-Varanger:

Kirkenes, kommunesenteret i den spektakulære kommunen.
Kirkenes, kommunesenteret i den spektakulære kommunen.
Bugøynes – en av flere idylliske kystbygder i Sør-Varanger.
Bugøynes – en av flere idylliske kystbygder i Sør-Varanger.
Kongekrabbe er også viktig – både for fiskere og reiselivet. (Foto: Gunnar Sætra)
Kongekrabbe er også viktig – både for fiskere og reiselivet. (Foto: Gunnar Sætra)
Sør-Varanger er fra gammelt av et gruvesamfunn. Sydvaranger jobber for tiden med gjenoppstart i gruven. (Foto: Gunnar Sætra)
Sør-Varanger er fra gammelt av et gruvesamfunn. Sydvaranger jobber for tiden med gjenoppstart i gruven. (Foto: Gunnar Sætra)
Kirkenes Snow Hotel er en av kommunens godt besøkte attraksjoner. (Foto: Gunnar Sætra)
Kirkenes Snow Hotel er en av kommunens godt besøkte attraksjoner. (Foto: Gunnar Sætra)
Midnattssol på Grense Jakobselv. (Foto: Gunnar Sætra)
Midnattssol på Grense Jakobselv. (Foto: Gunnar Sætra)

Søker sulten redaktør

Hva slags redaktør er hun på jakt etter? Nymo ønsker ikke å snevre inn feltet med for utelukkende definisjoner. Samtidig er noen momenter selvsagt:

– Vi søker en redaktør som har journalistisk erfaring, fortrinnsvis fra operativ redaksjonell ledelse, og et stødig presseetisk kompass. Digital kompetanse er viktig i dagens mediebilde, og en ekstra interresse her vil være et pluss, sier hun.

Men det betyr ikke at du må ha mange års ledererfaring. Styrelederen ansetter gjerne et ungt talent også:

– Kanskje noen som er litt sulten, vil opp og fram. En engasjert leder som kan bidra til fart og energi i lokalavisa, sier Nymo.

For den rette kandidaten bør denne redaktørjobben friste, tenker hun. Potensialet for vekst og journalistisk suksess er stort, spesielt i dag når hele medienorges øyne er rettet mot Storskog og grensen mot Russland.

Det er få lokalaviser av denne størrelsen som kan få den samme synligheten både nasjonalt og internasjonalt.

– Ønsker du å bli synlig og få et springbrett i karrieren, kan dette være et riktig valg, sier Nymo.

– Et godt tidspunkt

Gunnar Sætra er som nevnt avtroppende redaktør. Han går til jobb som journalist ved NRK Finnmark. 62-åringen har tidligere understreket at det ikke ligger noen dramatikk bak.

Gunnar Sætra, avtroppende redaktør og daglig leder.
Gunnar Sætra, avtroppende redaktør og daglig leder.

– Jeg kom hit for å bli redaksjonssjef og jobbe tett på journalistikken. Det var aldri min plan å bli bedriftsleder. Så takket jeg ja til å ta over høsten 2020, men tenkte ikke å bli sittende i mange år.

– Nå blir det en viktig omlegging og videre digital omstilling, som er fint å være med på fra start. Så dette kan være et riktig tidspunkt. For min del sammenfalt det også med at det nå kom en spennende mulighet, sier Sætra.

Redaktøren jobber ut oppsigelsestiden, og i beste fall også slik at han kan være til stede for overlapping med ny redaktør. Han tror og håper det finnes noen ambisiøse kandidater der ute:

– En som tør å være litt fremoverlent, har journalistiske ambisjoner og gjerne stikker nesa litt fram i lokalsamfunnet og spaltene, sier Sætra.

– Det internasjonale perspektivet kan selvsagt friste noen hit. I Sør-Varanger er geopolitikken en del av dagliglivet. Men vi må huske at for en lokalavis er skicup, laksefiske og korsang like viktig som storpolitikk, legger han til.


Er du klar for et eventyr i Finnmark?

Sør-Varanger Avis søker ansvarlig redaktør

Om stillingen

Arbeidsgiver: Sør-Varanger Avis AS

Stillingstittel: Ansvarlig redaktør

Stillingstype: Fast

Arbeidssted: Kirkenes

Søknadsfrist: Snarest

Send søknad her

Om arbeidsgiver

Sør-Varanger Avis ble utgitt første gang 14.mai 1949. Sør-Varanger Avis utgis i Kirkenes, og dekker Sør-Varanger kommune. Avisa har en stolt historie som en viktig stemme i den lokale samfunnsdebatten i over 73 år, og har hatt en god utvikling både redaksjonelt og kommersielt de siste årene. Vi er nå klare for et ytterligere løft digitalt og strategisk for å ta en posisjon i fremtiden.

Avisen ble en del av Amedia i januar 2022 og står midt i prosess med å konvertere over til nye plattformer og digitale verktøy for utvikling. Avisen har i dag en redaksjon på 4 (inkludert redaktør/daglig leder). I bedriften jobber i tillegg 4 andre faste ansatte, samt deltidsansatte bud/pakkere.

Sør-Varanger Avis er en del av Amedia, som er landets største utgiver av lokale medier med over to millioner daglige leser.

Vil du lede vår digitale omstilling? Lokalavis med stolt historie og et geopolitisk brennpunkt som nedslagsfelt søker ny leder.

Vi søker en handlekraftig, dyktig og ambisiøs leder som har en klar forståelse av hvordan Sør-Varanger Avis kan videreutvikle en enda sterkere posisjon, og oppnå digital vekst gjennom god lokaljournalistikk og relevant innhold som engasjerer leserne.

Du har et ønske om å sette dagsorden og være en stemme for menneskene i Sør-Varanger, hvor storpolitikk kan merkes på kroppen daglig. Samtidig er vi først og fremst en lokalavis som skal fremme engasjerende lokalt innhold og bidra til at Sør-Varanger Avis styrker sin posisjon hos alle som bor i eller har tilknytning til kommunen.

Det betyr at du må ha journalistisk erfaring og nyhetsteft, og et stødig presseetisk kompass. Du har erfaring eller talent for å være en tydelig, inspirerende og synlig leder, både internt og eksternt.

Som ansvarlig redaktør får du et samlet lederansvar for redaksjonell drift og utvikling, så erfaring fra redaksjonell ledelse kan være en fordel. Du blir avisens ansikt utad og skal sammen med medarbeidere sørge for å sette agendaen rundt lunsjbordet.

Dine viktig oppgaver og ansvarsområder vil være

 • Overordnet og operativt publisistisk ansvar for avisens innhold
 • Ansvar for løpende drift og utvikling av avisen
 • Personalansvar og medarbeiderutvikling
 • Ansvar for å gjennomføre vedtatt strategi

Redaktør har til nå også vært daglig leder for selskapet. Her kan flere løsninger vurderes, og de fleste praktiske oppgaver vil uansett løses av konsernfunksjoner sentralt og regionalt. Du vil rapportere til styreleder / regiondirektør for Amedia region nord.

For å utføre jobben, ønsker vi at du har:

 • Redaksjonell ledererfaring og et stødig presseetisk kompass
 • Kommersiell forståelse
 • Utpreget samfunnsforståelse og nyhetsteft
 • Interesse for digital utvikling og skjønner hvilket innhold som engasjerer

Vi søker en redaktør som er:

 • Flink til å få med seg folk, skape entusiasme, engasjement og stolthet
 • Selvstendig, god til å prioritere og har stor gjennomføringsevne
 • En som vil fremme engasjerende lokalt innhold og bidra til å styrke avisen

Vi lover deg en avis med en sterk posisjon i lokalsamfunnet og dyktige medarbeidere som er klare til å gjøre et løft i fellesskap.

Vi tilbyr interessante og spennende lederoppgaver, et solid og fremtidsrettet konsern i ryggen og dyktige redaktør kollegaer regionalt og nasjonalt.


Høres dette spennende ut? Ta kontakt med

 • styreleder og regiondirektør Renate Slettli Nymo på tlf. 952 73 648
 • rekrutterer Gard L. Michalsen i Heia Nord-Norge917 32 534 eller gard@hnn.no

Søknadsfrist: Snarest

Alle henvendelser behandles konfidensielt, om ønskelig også overfor oppdragsgiver.

Meld din interesse for stillingen i vårt skjema:

 
Powered by Labrador CMS