STILLING LEDIG:

Banken er i stadig endring. Hvordan kan vi bruke data til å forstå og forutse kundenes behov?

Med skarp konkurranse og sterke forventninger, er det avgjørende at vi utvikler løsninger som møter behovet.

Nå kan du bidra til dette arbeidet.
Og lede en av bankens viktigste avdelinger.

Nå kan du bli leder for bankens hjerne: Trolig Nord-Norges mest spennende jobb innen data og analyse

Hvordan kan en moderne bank oversette millioner av datapunkter til behov for nye produkter, tjenester og bedre kundeopplevelser? Hvis det spørsmålet gir mersmak, er det bare å lese videre.

– Vi søker noen som skjønner hvor viktig det er å jobbe med data og analyse, sier konserndirektør Bjørn-Tore Markussen i Sparebank 1 Nord-Norge.

– Og hvor viktig det er for å skape bedre kundeopplevelser og nye produkter, legger han til.

Så kunne vi kanskje stoppet her. For noen kandidater er det kanskje nok; i så fall kan du gjerne bla ned til selve stillingsutlysningen eller bare gå rett til søknadsskjemaet her. Du kan også slå på tråden til Markussen eller hodejeger Marius Tzatchev i Adecco.

Fra risikostyring til innovasjon

Men vi må også ta med litt av historien til avdelingen. Avtroppende leder Øystein Skar kom inn i dette arbeidet i 2010, mye på grunn av et sterkt engasjement for excel-formler og data.

Det var fortsatt en del av avdeling for risikostyring, og et begrenset miljø. I 2015 fikk Skar lederansvar, og to år senere ble dette en egen avdeling for data og analyse. Siden har både betydningen og avdelingen vokst.

Navnet på avdelingen den gang forteller noe om hvordan miljøet og oppgavene har utviklet seg. Bankdrift er strengt regulert og med mange fallgruver. Her er data og analyse kritisk.

Bjørn-Tore Markussen, Sparebank 1 Nord-Norge.
Bjørn-Tore Markussen, Sparebank 1 Nord-Norge.

Men etterhvert skjønte man: Det har også en oppside. Riktig bruk av data kan også gi bedre produkter og mer fornøyde kunder.

Derfor er det et signal når avdelingen for analyse og data nå er samlet under innovasjon og forretningsutvikling. Dette handler ikke bare om risikostyring lenger.

Litt etter noter og ganske mye jamming

Konserndirektør Bjørn-Tore Markussen forklarer det med et bilde han ofte bruker internt:

– Dette arbeidet har én side hvor vi spiller etter noter, og én side hvor vi skal jamme. Hva mener vi med det? Altså, noe av dette arbeidet handler om regulering, lovpålagte oppgaver, hvitvaskingskontroll, og slikt.

– Den andre siden handler om hvordan vi kan jobbe kreativt sammen med resten av banken for å utvikle nye produkter, sier Markussen.

Leder for data og analyse rapporterer direkte til konserndirektøren, og sitter dermed på strategisk nivå med ett ledd opp til konsernledelsen.

Vedkommende blir også del av Markussens ledergruppe, sammen med ansvarlige for forretningsutvikling, marked, produkter og systemer, teknologi og digitalisering.

– Vi er en av få banker som har samlet alt dette i én avdeling, sier han.

Du skal lede en avdeling med tolv ansatte, mange forskjellige bakgrunner – og mye godt humør.

En litt annerledes avdeling

Øystein Skar forlater SNN, men ikke banksystemet. Han flytter til Oslo for ny jobb i samarbeidet Sparebank 1 Alliansen. Og snakker varmt om avdelingen han har bygget opp, folkene han har jobbet med over mange år.

– På mange måter er vi ikke en tradisjonell bankavdeling. Her er det veldig mange forskjellige bakgrunner, sier Skar.

Avdelingen består av data– og automasjonsingeniører, fysikere, en revisor, en statistiker, en geolog – og ja, én siviløkonom. Her er det folk fra flere land og forskjellige språkbakgrunn.

Julestemning på analyseavdelingen.
Julestemning på analyseavdelingen.

– Vi er en gruppe med mangfold, høy aksept for folks særegenheter, mye frihet under ansvar. Vi er oppriktig glade i hverandre på jobb. Samtidig har vi en viktig jobb og kritiske oppgaver. Og våre innspill blir viktige i mange ledd, også utenfor vårt ansvarsområde, fortsetter Skar.

Fra forretningsbehov til kode

Å se på data og analyse som forretningsutvikling og ikke bare risikostyring er fortsatt et relativt ungt felt. Det gjør at mulighetene er mange, bordet på ingen måte dekket.

Og dataene er omfattende. Plattformen består av flere hundre databaser, over 60.000 tabeller. 6-8 terabyte prosesseres hver dag.

Dette kan blant annet brukes til prosjekter der banken gjennom segmentering og maskinlæring finner «attributter» som gjør at kundene skiller seg fra hverandre.

– Hvis avanserte analysemodeller gjør at banken enda bedre kan forstå hvilke behov kundene har, kan vi både gi bedre kundeopplevelser og drive mer lønnsomt, illustrerer Skar.

Men om avdelingen kanskje er litt utypisk bank, så må du definitivt kunne forstå banken for å bli ny leder her.

Det handler blant annet om handlingsrommet, lov og regelverk. Du skal oversette mellom bankens ledelse og andre avdelinger til ingeniører og utviklere – begge veier.

Etterhvert som avdelingen har vokst, får du neppe tid til å kode så mye selv. Men det hjelper å forstå analyse og programmering.

– Må du kunne nordnorsk, da?

– Nei, det er overhodet ikke noe krav. Men det er klart vi også ser etter folk med heimlengsel. Eller den som vil ta karrieren sin til neste steg. Her er mulighetene store, sier Bjørn-Tore Markussen.

Høres det ut som en jobb for deg?
Bla videre for å lese mer & søke!

Sparebank 1 Nord-Norge søker leder og konsernansvarlig for analyse og dataplattform

Om stillingen

Arbeidsgiver: Sparebank 1 Nord-Norge

Stillingstittel: Leder og konsernansvarlig

Stillingstype: Fast, heltid

Arbeidssted: Tromsø

Søknadsfrist: 2. desember

Send søknad her

Om arbeidsgiver

Om arbeidsgiver

SpareBank 1 Nord-Norges visjon er For Nord-Norge. Denne skal prege oss i alt vi gjør. Vi er Nord-Norges største finanskonsern og tilbyr et komplett utvalg av finansielle tjenester, samt verdipapirhandel, eiendomsmegling og regnskapstjenester til folk, næringsliv og offentlig sektor i Nord-Norge. Tjenester tilbys gjennom 15 kontorer, digitale flater og et effektivt kundesenter.

Som selvstendig og nordnorsk finanskonsern, har vi et spesielt ansvar for å stimulere til verdiskaping i vår landsdel. Denne verdiskapingen skal alltid tuftes på et fundament av innsikt og bærekraft. SpareBank 1 Nord-Norges overordnede mål er å skape de beste kundeopplevelsene og å oppfylle finansielle mål, med markedets mest engasjerte medarbeidere.

Markedet for banktjenester er i konstant endring. Endrede kundeforventninger, nye regulatoriske krav og økt konkurranse fra eksisterende og nye aktører krever at SpareBank 1 Nord-Norge jobber og prioriterer på nye måter.

For å befeste og utvikle SpareBank 1 Nord-Norges ledende posisjon er det avgjørende at konsernet til enhver tid forstår kundenes utfordringer og behov, og aktivt utvikler løsninger som møter forventningene.

SpareBank 1 Nord-Norge søker leder for vår avdeling innen analyse og dataplattform, et høykompetent team bestående av 12 årsverk inklusive to fagansvarlige for hhv analyse og dataplattform. Vårt mål er å sikre at vi til enhver tid har de kundeløsninger og produkter som innfrir krav og forventinger til kontinuerlig teknologisk og forretningsmessig utvikling.

Avdelingens ansvar ligger å forvalte og utvikle et utvidet økosystem med profesjonell bruk av data og innsikt som verdiskaper til forretningen. Stillingen rapporterer til og inngår i ledergruppen til konserndirektør for innovasjon og forretningsutvikling.

Arbeidsoppgaver

 • Samhandling med andre avdelinger i virksomheten og alliansen for å forstå forretningsbehov og vise mulighetsrommet som ligger i data og analyse
 • Lede et miljø med fagkompetanse innen dataplattform, BI, kunde- og forretningsanalyse, samt data science og maskinlæring
 • Sikre forsvarlig drift og utvikling av vår dataplattform (dette inkluderer blant annet datavarehus, rapporteringsløsninger og analyseverktøy).
 • Utvikling og sparring med teammedlemmer i løsningsforslag, forretningsmessig forankring av data, analyseinitiativer, utviklingsbehov etc.

Kvalifikasjoner

 • Relevant utdannelse fra høyskole/universitet
 • Erfaring fra tilsvarende roller, fortrinnsvis fra større kommersielle organisasjoner
 • Erfaring i å lede med team sammensatt av høy tverrgående kompetanse

Videre ser vi det som fordelaktig at du har en eller flere av følgende kompetanser:

 • Domenekunnskap
 • Kunnskap om bank, finans og regulatoriske forhold
 • God teknisk og analytisk innsikt
 • Sterk innen utviklingsmetodikk

Personlige egenskaper

 • Oppnår resultater gjennom effektivt samarbeid, visjonært og motiverende lederskap
 • Er analytisk og strukturert med stor gjennomføringskraft
 • Har god vurderingsevne, og evner å skape engasjement gjennom god kommunikasjon.
 • Beslutningsdyktig, tydelig og god på oppfølging
 • Gode samarbeidsegenskaper, en lagbygger som er glad i mennesker
 • Fremtidsrettet, søkende og nysgjerrig
 • Høy grad av faglig og personlig integritet
 • Strategisk talent, evner å ha fokus på overordnede prosesser

Vi tilbyr

 • Sannsynligvis Nord-Norges mest spennende jobb innen data og analyse
 • En rolle med stor påvirkningskraft lokalt og i SpareBank 1 alliansen
 • En utfordrende stilling i et godt og inkluderende arbeidsmiljø, konkurransedyktige betingelser og meget gode utviklingsmuligheter
 • En nøkkelstilling i et konsern i sterk utvikling, som har en klar nr 1 posisjon i en landsdel med stort utvikling- og verdiskapingspotensial

For spørsmål, kontakt

 • konserndirektør innovasjon og forretningsutvikling Bjørn-Tore Markussen, M: 909 15 668
 • vår rådgiver i Adecco Select, Marius Tzatchev, M: 47 32 51 81

Søknadsfrist: 2. desember

Send din søknad her


Powered by Labrador CMS