STILLING LEDIG:

Et engasjert styre frister med både kapasitet og humør. Fra venstre: Silje Traa Celius, Thor Morten Bråteng og Yngve Labahå.
Et engasjert styre frister med både kapasitet og humør. Fra venstre: Silje Traa Celius, Thor Morten Bråteng og Yngve Labahå.

De søker engasjert leder til viktig jobb for næringslivet i Kirkenes: – Store ambisjoner

Kirkenes næringsforening ser etter daglig leder. En entusiastisk drivkraft som liker hårete mål. Og som vil jobbe for å utvikle det lokale næringslivet i nye tider.

– 200 medlemmer om to år? Det kan være et solid mål. Hvis du får til det, er det imponerende.

Slik svarer styremedlem Silje Celius på spørsmål om hva som vil være et resultat og en prestasjon som virkelig gjør den nye daglige lederen til en suksess.

I dag har foreningen rundt 100 medlemmer. Vi snakker om en dobling. Invitasjonen retter seg med andre ord til noen som liker slike ambisjoner.

Er dette deg? Bla videre for å lese mer, eller meld din interesse enkelt her

Styret understreker at dette ikke er det eneste eller viktigste målet.

Først og fremst handler det om å utvikle næringsforeningen. Flere bedrifter på lag vil være et naturlig resultat.

– Det er et stort potensial for mer aktivitet, flere tilbud, og dermed nye medlemmer. Her er mange lokale bedrifter som ikke er med ennå, fortsetter Celius.

Slik presenterte byen fjorårets julestemning:

Skru på det lokale fokuset

Kirkenes og Sør-Varanger kommune har med jevne mellomrom både nasjonen og verdens på seg. I vinter ble det store overskrifter og frykt for lokalt næringsliv på grunn av sanksjonene mot Russland.

For litt siden kom russiske menn over grensa på Storskog.

Få nordnorske byer får statsministeren på besøk så ofte som Kirkenes. Her på snøhotellet.
Få nordnorske byer får statsministeren på besøk så ofte som Kirkenes. Her på snøhotellet.

Samtidig: I mellomtiden går livet sin vante gang her nord.

– Det var store overskrifter, men jevnt over har det nok gått bedre enn fryktet. Deler av reiselivet og handelsstanden merker det kanskje litt mer, men de verste overskriftene har heldigvis ikke slått til.

Det sier styreleder Thor Morten Bråteng i næringsforeningen. Han tror nettopp for mye frykt og negative overskrifter får en selvforsterkende negativ effekt.

– Ja, nå må vi slutte med det nasjonale bråket. Og få tilbake det lokale fokuset i næringslivet, sier Bråteng.

Tror dette blir normalen

Kirkenes Næringsforening ble etablert for to år siden, som en delvis videreføring av Kirkenes Næringshage og sammenslåing med handelsstandforeningen i byen.

Det er altså en ganske ung forening vi snakker om. Med en relativt vanskelig start:

Først to år med pandemi, restriksjoner og økonomisk usikkerhet. Så Russlands invasjon av Ukraina, med nye sanksjoner og en helt annen tilnærming til vår nabo i øst.

Både Finland og Russland er bare en kort kjøretur fra Kirkenes sentrum.
Både Finland og Russland er bare en kort kjøretur fra Kirkenes sentrum.

Fra å være en nabo som gjerne dro på lørdagshandel over grensa, og naboer med utstrakt samarbeid på flere felt – er det nå nesten helt dødt. Bare litt igjen av samarbeid og kontakt på kultur og idrett.

Slik kommer det nok til å forbli en stund.

– Det er ingen her som tror at dette kommer til å bli kortvarig. Det er en ny normal vi må venne oss til, sier Thor Morten Bråteng.

Ser mot Finland – og inn i fjellet

Samtidig som næringsforeningen ønsker lokalt fokus, ser de også mot et annet naboland:

– Vi ønsker å få opp øynene mer mot Finland. Her er det et stort potensial på både næringsliv, kultur, og samferdsel, sier Bråteng.

– Det betyr noe for resten av samfunnet når Finland blir med i NATO. Hvis vi får til noe på industriutvikling, er jeg ganske sikker på at Finland har lyst til å være med. Vi kan også lære noe av hvordan de utvikler seg i nord. Og ganske snart tror jeg vi kan snakke om jernbane nordover igjen.

Kan gruvedrift gi ny giv for Sør-Varanger?
Kan gruvedrift gi ny giv for Sør-Varanger?

Samtidig som internasjonale forhold skaper usikkerhet, er det også optimisme i næringslivet. Sydvaranger Gruve nærmer seg ny oppstart. Det vil bety mye for det tradisjonsrike gruvesamfunnet.

– Da snakker vi flere hundre arbeidsplasser. Og ringvirkninger for alle andre, sier Bråteng.

5 gode grunner til å bli daglig leder i næringsforeningen

 1. VIKTIG OPPGAVE: Vi ønsker å øke aktiviteten, styrke samarbeidet og næringslivet i Kirkenes. Det er stort potensiale for å sette ditt stempel på utviklingen i årene fremover.
 2. VEKST I VENTE: Etter noen tøffe år ligger alt til rette for ny vekst i Sør-Varanger. Gruvedrift, reiseliv og industri kan gi store muligheter.
 3. STORBYEN I ØST-FINNMARK: Sør-Varanger har 10.000 innbyggere, og Kirkenes er regionens største by. Her finner du sykehus, infrastruktur, handel og kommunikasjon.
 4. KORT VEI TIL VERDEN: Med egen stamruteflyplass og flere direkteruter til Oslo er det lett å reise både til og fra Kirkenes.
 5. KULTUR OG NATUR: Finnmark har selvsagt et eldorado av fjell, vidde, hav og skog. Kirkens har et stort tilbud av musikk, teater, festivaler og flere tilbud.

En selvstendig leder som kan samle

Alt dette gir nok av spennende oppgaver for en næringsforening.

Målet er å samle flest mulige aktører for å stå sterkere sammen og være en stemme for næringslivet. Samtidig som disse medlemmene skal få et godt tilbud.

Det kan være bransjegrupper som kan diskutere fag og enda tettere samarbeid. Aktiviteter som frokostmøter og kurs for faglig utvikling. Seminarer og andre arrangementer.

Hva krever dette av en ny daglig leder?

– Det er klart at dette vil kreve mye av personen. Du må være selvstendig, ha stort overblikk, koordinere og samtidig være en «selger» på vegne av næringsforeningen. I valget mellom mange oppgaver må du selvsagt også være god på prioritering.

Slik beskriver Silje Celius kandidaten. Et annet viktig stikkord vil være kommunikasjon, både internt og utad. Forståelse for politikk og samfunnsliv. Evne og lyst til å være vertskap når både små og store navn besøker Kirkenes.

Søker bredt – gjerne utenfra

I utlysningen listes det bevisst ikke opp én bestemt utdannelse eller bakgrunn, nettopp for å åpne for mange kandidater.

Og det er en klar fordel med kjennskap til Kirkenes og Sør-Varanger. Men du kan gjerne komme fra helt andre steder i landet.

– Det er fullt mulig å komme hit og bli kjent med området. Vi kan også ha godt av ny kompetanse utenfra, tenker Celius.


View from Lyngberget towards Kirkenes in Sør-Varanger, Norway.
View from Lyngberget towards Kirkenes in Sør-Varanger, Norway.

Er du klar for en spennende lederjobb i Finnmark?

Kirkenes Næringsforening søker daglig leder

Vil du være en engasjert pådriver og ansikt utad for lokalt næringsliv i Sør-Varanger? Da er dette jobben for deg!

Om stillingen

Arbeidsgiver: Kirkenes Næringsforening

Stillingstittel: Daglig leder

Stillingstype: Fast

Arbeidssted: Kirkenes

Søknadsfrist: 6. november

Send søknad her

Om arbeidsgiver

Næringslivet er ikke én bedrift. Det er mange bedrifter. Innenfor mange bransjer. Fra Sydvaranger gruve til Signal Bredbånd. Vi representerer lokalt næringsliv i Sør-Varanger kommune. Vår jobb er å kjempe for best mulig vilkår for lokalt næringsliv.

Kirkenes Næringsforening er interesseforeningen for lokalt næringsliv i Sør-Varanger kommune. Vår hovedjobb er å jobbe for interessene til næringslivet og gi bedriftene en stemme.

Vi er ærlig, åpen og tilgjengelig. Næringsforeningen jobber tett på beslutningstakere i både byråkratiet og politikken.

Næringsforeningen er organisert i flere fagråd for å gi ulike bransjer egne møteplasser, skape aktivitet og jobbe med felles utfordringer og muligheter. Vi samarbeider også tett med næringsforeninger i hele Nord-Norge.

Foreningen arrangerer jevnlig frokostmøter og møter i fagrådene, vi snakker formelt og uformelt med beslutningstakere, møter medlemsbedrifter og prøver alltid å løse utfordringer.

Vårt mål er å være en positiv drivkraft i lokalsamfunnet.

Denne jobben byr på et bredt ansvar og varierte oppgaver:

 • Økonomi og administrasjon – vi er heldigital og alle systemer snakker sammen.
 • Kommunikasjon: Hjemmeside, sosiale medier, nyhetsbrev og medier.
 • Arrangere møteplasser som næringslivsdagen, partnermøte med kommunen og jevnlige møteplasser for bransjene.
 • Løpende kontakt med medlemsbedrifter og samarbeidspartnere.
 • Rekruttering av nye medlemsbedrifter.
 • Legge fundamentet for strategier, prosjekter og styringsdokumenter.
 • Innhente kunnskapsgrunnlag og skrive høringsuttalelser

For å løse oppdraget, tenker vi at du:

 • Gjerne har høyere utdanning, men personlig egnethet er viktigere enn profesjonsutdannelse.
 • Har kunnskaper om politikk og byråkrati.
 • Kjenner godt til næringslivet i Sør-Varanger og har et bredt nettverk – eller du kommer utenfra og blir raskt kjent med byen.
 • Kommuniserer godt muntlig og skriftlig, og har gode IT-ferdigheter.

Vi søker en daglig leder som er selvstendig, handlekraftig og kan vise til gjennomføringsevne. Du er samlende, har en positiv autoritet og er trygg på deg selv.

Du er god på samarbeid, ser andre mennesker og viser respekt.

I denne jobben må du være både strategisk og operativ. Den ene dagen jobber vi med med planer og utvikling. Neste dag står du på scenen eller foran kamera og blir intervjuet.

Samtidig som dette kan høres mye ut, er du ikke alene!

Næringsforeningen har et engasjert styre med både kapasitet og engasjement. Vi har også aktive fagråd og mange driftige medlemmer.

Vi tilbyr:

 • En spennende og variert jobb, hvor arbeidsdagene sjeldent er like.
 • En mulighet til å bli en nøkkelperson for utviklingen i næringsliv og lokalsamfunn. Du kan sette ditt stempel på framtida for Kirkenes og Sør-Varanger.
 • Lønn etter avtale.

For spørsmål om stillingen, kontakt gjerne

 • styreleder Thor Morten Bråteng, på 913 81 267‬ eller e-post
 • rekrutterer Kjartan Ridderseth, på 97006787 eller e-post

Søknadsfrist: 6. november

Meld din interesse for stillingen enkelt i vårt skjema:

 
Powered by Labrador CMS