STILLING LEDIG:

Aino Olaisen, investor og styreleder i Pilar Kapital AS.
Aino Olaisen, investor og styreleder i Pilar Kapital AS.

Pilar Kapital vil samle nordnorske investorer og 800 millioner kroner. Nå starter jakten på fondets første forvalter

Et nettverk av kapitalsterke nordlendinger har slått seg på lag for å skape et nordnorsk investeringsfond. Nå ser Aino Olaisen og Ane Nordahl Carlsen etter en ledende forvalter som kan være med på å utvikle selskapet og fondet.

– For den rette personen er dette en unik mulighet. Du får være med på et initiativ som kan bli veldig viktig for landsdelen. Med et nettverk av investorer som vil bidra til ny teknologi, oppstartsselskaper og det grønne skiftet i nord.

Det sier Aino Olaisen, investor, styreleder i Nova Sea og i denne sammenheng en av initiativtakerne til Pilar Kapital.

Forrige uke varslet et nettverk av ti personer at de ønsker å investere et tresifret antall millioner i et nytt nordnorsk investeringsfond

Regjeringen har også varslet bidrag på opp mot 400 millioner kroner til et slikt fond, gjennom Investinor. Det statlige investeringsselskapet har fått i oppdrag å velge forvaltermiljø, og investere på like vilkår som private investorer.

Disse ti er med – søker flere investorer!

10 kapitalsterke nordlendinger har så langt sagt seg villig til å investere i fondet. Målet er å nå 400 millioner kroner, og det betyr at det er plass til og behov for nye investorer som ønsker å være med.

Med 400 millioner kan staten matche samme sum, og total størrelse på første fond kan bli 800 millioner kroner.

Investorene som er med så langt, er:

 • Brynjar Forbergskog, Brønnøysund
 • Aino Olaisen, Lovund
 • Tord Kolstad, Bodø
 • Ingri Sivertsen, Steigen
 • Ane Nordahl Carlsen, Lofoten/Oslo
 • Roger og Kristian Adolfsen, Andøya/Oslo
 • Maria Olaisen, Lovund
 • Jørn Eidissen, Bodø/Andøya
 • Michal Meyer Nilssen, Bodø/Risøyhamn
 • Roar Dons, Tromsø
 • Per Aronsen, Honningsvåg/Tromsø

Det statlige bidraget er betinget av at den «matches» av privat kapital. Skal summen her nå 400 millioner er det nordnorske nettverket fortsatt avhengig av å nå flere investorer, understrekes det.

Etablere nordnorsk forvaltermiljø

Olaisen er styreleder og Ane Nordahl Carlsen styremedlem i nyetablerte Pilar Kapital AS. De understreker at lite er fastlåst når det gjelder fondet, struktur og investeringsstrategi. Nettverkt har dessuten ennå ikke fått oppdraget fra staten.

For å etablere strukturen – og ikke minst søke på oppdraget fra Investinor – søker Pilar Kapital derfor nå sin første ansatte.

En ledende forvalter, daglig leder for forvalterselskapet, som får i oppdrag å sjøsette fondet sammen med investornettverket. Og ikke minst bygge et team av forvaltere rundt seg.

Er dette noe for deg?

For spørsmål, ta kontakt med

Søknad / CV sender du på e-post – senest 25. oktober

Det siste var også et viktig poeng fra regjeringen: Fondet skal ikke bare bidra til investeringer i nord, men også føre til at det etableres et sterkt forvaltermiljø i landsdelen.

Så ja, det betyr at denne nøkkelpersonen må bo nordpå, eller flytte nordover.

– Skal vi skape dette miljøet i nord, så må forvalterne nesten sitte i Nord-Norge og være tilstede i samfunnet. Den første personen blir jo også en «maktfaktor» i landsdelen og veldig synlig. Da blir det vanskelig å pendle inn fra Oslo, sier Olaisen.

Har du bakgrunn fra finans og interesse for investeringer?

...og har du lyst til å være med å bygge et forvaltermiljø i Nord-Norge, med nordnorsk forankring og kompetanse?

Foto fra Reine: Christian Ringer / nordnorge.com

Forvalterhode som liker folk

Men «utlysningen» har ikke noe fast adresse. Pilar Kapital kommer heller ikke til å få noe stort hovedkontor. Å forvalte 800 millioner kroner betyr at teamet over tid kan bli på 6-7 personer. Disse må ikke nødvendigvis sitte på samme sted.

– Nei, vi tror på en distribuert modell. I vår digitale hverdag er et «hovedkontor» litt gammeldags. Målet er at denne kompetansen ikke bare skal finnes på ett sted i Nord-Norge. Landsdelen er også så stor at det er vanskelig å få med seg alt fra ett sted, fortsetter Olaisen.

Hvilken type er det så de ser etter?

Du har naturlig nok gjerne økonomibakgrunn og relevant utdannelse. Kanskje har du jobbet i et konsulentselskap, en bank eller andre selskaper innen finans.

Erfaring fra nettopp investeringer og forvaltning er selvsagt relevant. Eller kanskje du har vært med på å gründe selskaper selv?

Finanskompetansen og de analytiske egenskapene må selvsagt være der. Men jobben består ikke først og fremst av tallknusing i Excel, understreker Olaisen:

– Du skal gå inn som eier og bidra til å videreutvikle selskaper. Det krever en kommersiell teft, du må være en lagbygger og like folk. Oppdraget består av å investere i selskaper og ideer, så du må kunne stille spørsmål, gjøre avtaler og kanskje også ta plass i styrer.

Får sette preg på fondet

Selve fondet er heller ikke «ferdigspikret». Verken når det gjelder struktur, investorer eller investeringsmandat. Men oppstartsselskaper, teknologi og det grønne skiftet fremstår som åpenbart. Det betyr å ta risiko.

– Fondet skal investere i vekstselskaper som vil ekspandere. Det betyr at en del av investeringene kanskje kommer til å mislykkes, sier Ane Nordahl Carlsen.

– Til gjengjeld kan andre investeringer bli veldig lønnsomme. Forvalterne blir målt på samlet avkastning. Om den blir god, så får de selvsagt en del av oppsiden også, fortsetter hun.

Initiativtakerne ser for seg et klassisk equity-oppsett der forvalterne eier og driver et managementselskap, som etablerer en forvaltningsavtale med selve fondet.

Fondet vil i sin tur eies av investorene. Forvalterne vil selvsagt også kunne eie og investere direkte i fondet selv.

Initativtakerne tror også dette bare er et første fond. Blir det suksess, kan de se for seg flere slike de neste årene.

Ane Nordahl Carlsen, investor og styremedlem i Pilar Kapital AS.
Ane Nordahl Carlsen, investor og styremedlem i Pilar Kapital AS.

Og kanskje ikke bare oppstartsselskaper, men også så mye kapital samlet at nettverket kan ta poster i etablerte selskaper – i stedet for at utenlandske equityfond kjøper seg inn i Nord-Norge.

– Vi må ruste oss slik at ikke godbitene drar ut av regionen. Neste gang store selskaper selges, er det kanskje et nordnorsk miljø som kan overta, sier Olaisen.

Ber nysgjerrige ta kontakt

Så langt mye om planene – og litt hvem Pilar Kapital ser etter.

Det er helt bevisst at utlysningen ikke består av 20 spikrede kriterier. Initiativtakerne ser nettopp etter folk med forskjellige bakgrunner. De søker vel så mye en medgründer som en ansatt. Og ber alle nysgjerrige ta kontakt. Uavhengig av alder, nivå og formell kompetanse.

– Er du sulten, synes dette høres interessant ut, så ta gjerne kontakt. Det er kort og godt budskapet vårt, sier Ane Nordahl Carlsen.

– Også om du er usikker på om du er «senior» nok. Vi er også ute etter talenter, og målet er at det ganske raskt skal bli flere forvaltere på teamet, fortsetter hun.

Oppsettet er heller ikke helt låst til at de ser etter kun én person nå, understreker Aino Olaisen:

– Hvis dere allerede er et team som jobber sammen, kan det selvsagt være interessant.

For spørsmål, ta kontakt medAino Olaisen917 21 939 eller

Ane Nordahl Carlsen 951 23 220

eller [email protected]

Søknadsfrist: 25. oktober

Send søknad / CV til [email protected]


Powered by Labrador CMS