STILLING LEDIG:

Akkurat nå søker en av Norges mest unike kommuner ny toppleder

1900 innbyggere. Nesten like mange øyer. Flere store oppdrettsselskaper. – Og vi er selvsagt indrefileten på Helgeland, sier ordfører Håkon Lund i Lurøy kommune.

– Det er mye vi kan si om Lurøy, men vi har i alle fall god plass. Her er det nesten en kvadratkilometer per person, sier ordføreren muntert.

Nå jakter Håkon Lund på Lurøys neste kommunedirektør. Og ikke minst en innbygger til. Selvsagt gjerne en hel familie:

– Vi har god barnehagedekning, barnehageplass. Plass i SFO. Ja, vi har sågar en egen båtplass til kommunedirektøren, om det bidrar!

Er dette drømmejobben? Bla videre for å lese mer, eller gå rett til søknadsskjema her

1372 eventyrlige øyer

Dette med båtplass er ikke helt tatt ut av det blå. Avtroppende rådmann Karl Anton Swensen gir seg etter 10 år, til fordel for tilsvarende jobb i Nærøysund kommune.

Og han har tidvis bodd i båt i Lurøy. For å legge til rette, sørget altså politikerne for denne båtplassen som et tiltak.

Det er selvsagt heller ikke tilfeldig at vi snakker om båter i Lurøy.

Av kommunens 1300 kvadratkilometer, er «bare» 264 landareal. Dette fordeler seg på noe fastland og mest på hele 1372 øyer.

Blant dem Lovund, Kvarøy og Onøy, for å nevne noen av øysamfunnene.

Alle med en natur som kan slå ut de fleste av oss.

Akkurat dette vil selvsagt alle ordførere hevde. Men Håkon Lund snakker kanskje mer sant enn de fleste:

– Dette er virkelig indrefileten på Helgeland!

Ønsker du en uforpliktende samtale?

Rekrutteringsselskapet Fremogruppen oppfordrer potensielle søkere til å ta kontakt. Alle henvendelser behandles konfidensielt, også ovenfor oppdragsgiver hvis ønskelig.

Vi har vært med å rekruttere flere kommunedirektører i andre kommuner og opplever nettopp den sparringen topplederkandidater har med oss i Fremo, kan være avgjørende.

Ta gjerne kontakt med seniorrådgiver Jorunn Løseth i Fremogruppen på tlf. 907 90 311.

Norges mest desentraliserte kommune...

Men en kommune er ikke først og fremst fjell og fjord. En kommune er innbyggere, ansatte, tjenester og bedrifter. Her er det kanskje særlig to ting som skiller seg ut med Lurøy:

 • Næringslivet. Her har intet mindre enn tre store oppdrettsselskaper med lokalt eierskap hovedkontor – Nova Sea, Lovund Laks og Kvarøy Fiskeoppdrett. Dette gir både arbeidsplasser og skatteinntekter.
 • Den desentraliserte strukturen. Lurøy har intet naturlig sentrum. Øya Lovund, som ligger ytterst, er det største tettstedet. Rådhuset ligger på Onøy, en hurtigbåttur fra fastlandet.
Kvarøy Fiskeoppdrett – en av flere hjørnesteinsbedrifter:

Arbeidsplassene sikrer bosetting i hele kommunen. Men med store avstander krever det også tjenester de samme stedene.

– Vi er nok Norges mest desentraliserte kommune. Her må vi ha tjenester nært folk. Lurøy har en håndfull skolekretser og omsorgstilbud nesten alle steder, sier Håkon Lund.

Høyre-ordføreren legger til:

– Kommunen har nettopp brukt 140 millioner kroner på å ruste opp omsorgstilbudet. Noen vil kanskje si at vi burde samlet alt på ett sted. Men her ute vil ikke det være svaret.

...med en robust økonomi

Laksegigantene i Lurøy omsetter for milliarder og sørger for enorme skatteinntekter. Kommunen får ikke beholde så mye av dette selv. De blir til gjengjeld en netto bidragsyter til kommunenes inntektssystem.

Samtidig sørger den desentraliserte strukturen og det samme inntektssystemet for at Lurøy kommer relativt godt ut.

Og gjennom havbruksfondet sørger laksenæringen for solide ekstrainntekter – i fjor på hele 14 millioner kroner.

Det utgjør 7 prosent av kommunens kostnader.

Ordfører Håkon Lund i Lurøy kommune.
Ordfører Håkon Lund i Lurøy kommune.

– Vi bader ikke i penger. Men vi er en kommune som har hatt god økonomistyring, ordning og redan i eget hus. Det har vi hatt over lang tid, sier Håkon Lund.

Ordføreren beskriver tre forhold som er viktige for en liten kommune:

Et godt samarbeidsklima mellom politikerne. Gode prosesser som sikrer medvirkning fra hele kommunen. Og ikke minst et godt samarbeid mellom politisk nivå og administrasjonen.

– En operativ jobb

Det bekrefter også avtroppende rådmann Karl Anton Swensen. Etter ti år i jobben kjenner han ansvaret bedre enn noen, og beskriver det slik:

– Dette er en operativ jobb, med en organisasjon som er veldig handlekraftig og løsningsorientert. Kommunen er stor i areal, men administrasjonen er forholdsvis liten og oversiktlig.

Kommunen har som nevnt orden i sysakene og en robust økonomi. Ifølge Kostra-analysen for norske kommuner hadde Lurøy i 2021 et netto driftsresultat på 4,3 prosent, og scorer jevnt over meget godt på de fleste finansielle nøkkeltall. Det kommer også godt med:

– Det er krevende å lage et budsjett med den geografiske og demografiske strukturen vi har, sier Swensen.

Han vil ikke peke for mye retning for sin etterfølger, men understreker én ting:

– Den som kommer hit for å effektivisere og sentralisere vil fort skjønne at det ikke er noen oppskrift. Det vil være å avvikle. Lurøy er først og fremst alle kretsene våre, med tjenester der folk bor. «Kommunen» er strengt tatt bare et sted med et rådhus.

7 fine fakta om Lurøy

7 fine fakta om Lurøy

1. Bolig: Akkurat nå finner du åtte boliger til salgs i Lurøy kommune på Finn.no, inkludert flere i kjøreavstand til rådhuset på Onøy.

2. Nærmeste by: Fra rådhuset på Onøy bruker den raskeste hurtigbåtruta 19 minutter til Stokkvågen på fastlandet. Derfra er det en times kjøring til Mo i Rana, med 26.000 innbyggere, alt av tilbud og storflyplass under utbygging.

3. Gratis ferger: Lurøy bindes sammen av et omfattende kollektivtilbud med hurtigbåt og ferger. Fra 1. juli 2022 er fergene blitt helt gratis.

4. Lovund: Helt ytterst i kommunen ligger eventyrlige Lovund, som er kommunens største tettsted. Her finner du både hotell, gastropub og flere tilbud normalt forunt langt større steder.

5. Kvarøy: Et enda mindre samfunn finner du på Kvarøy. Også her er det butikk, overnatting og bar. Sistnevnte under navnet E tar han bar.

6. Nesna: I nabokommunen Nesna er det igjen mulig å ta høyere utdanning, nå med tilbud innen grunnskolelærer og barnehagelærer.

7. Til Bodø: Hurtigbåtruta Nordlandsekspressen har flere stoppesteder i Lurøy kommune, og bruker 3-4 timer til fylkeshovedstaden Bodø.

Økonomistyring og ledelse

I en så liten kommune må nødvendigvis topplederen ha en bred forståelse og involvering.

Seniorrådgiver Jorunn Løseth i Fremogruppen, som bistår ansettelsesutvalget i Lurøy kommune, peker på to kompetanseområder som særlig viktige:

Jorunn Løseth, seniorrådgiver / DNV-sertifisert rekrutterer.
Jorunn Løseth, seniorrådgiver / DNV-sertifisert rekrutterer.

– God økonomistyring er selvsagt viktig i en så liten kommune. Og evnen til å lede en liten, operativ administrasjon, sier hun.

I utlysningen søkes det helt bevisst ikke etter en for definert bakgrunn. Den nye kommunedirektøren kan gjerne komme fra både offentlig og privat sektor.

I sistnevnte tilfelle blir den mye omtalte forståelsen for kommunal sektor, økonomi og drift viktig. Ikke minst også forholdet mellom politikere og administrasjon.

– Kommer du fra privat sektor, vil det nødvendigvis ta noe tid å sette seg inn i den kommunale virksomheten. Men det er fullt mulig. Da ser vi mer etter om du har kompetansen og evnene til å sette deg inn i ny kunnskap, sier Løseth.

Fremogruppen AS

Fremogruppen AS

Selskapet ble etablert i 2005, består i dag av 18 konsulenter og har kontorer i Trondheim, Tromsø og Orkanger, med hele landet som nedslagsfelt.

Selskapet har tjenester innen rekruttering, bemanning og rådgivning.

Fremogruppen AS gjennomfører årlig ca. 150 rekrutteringsprosesser og bistår oppdragsgivere i ansettelse av medarbeidere, fagspesialister og toppledere, både i privat og offentlig sektor. Selskapets konsulenter har lang og bred erfaring, samt utdanning og sertifisering innen rekruttering, organisasjon, ledelse, rådgivning og markedsføring.

Selskapet har hatt en sunn vekst siden oppstarten og er sterk økonomisk og finansielt og har gode rutiner for KS/HMS-arbeidet og følger alltid lover, regler og etiske retningslinjer. Fremo er medlem av NHO Service, er sertifisert som Revidert Arbeidsgiver og har vært sertifisert som Miljøfyrtårn siden 2010.

Fremogruppen gjennomfører rundt 150 rekrutteringsprosesser årlig, over hele landet. Løseth har jobbet i selskapet siden 2014 og vært involvert i flere tilsvarende prosesser de siste årene.

Hun trekker fram betydningen av god kartlegging av både organisasjon og fag, kombinert med godt rekrutteringsfaglig arbeid og kandidatsøk. Og er sikker på at denne jobben vil være attraktiv for mange:

– Kombinasjonen mellom et godt samarbeidsklima, gode oppvekstvilkår og ikke minst en fantastisk natur, tror vi kan bidra til å begeistre potensielle kandidater!

Leilighet står klar!

Den beste kandidaten blir forhåpentligvis også en ny innbygger i kommunen. Gjerne med flere som blir med på flyttelasset. Her finnes flere bygder å bosette seg i, med kort vei til rådhuset på Onøy.

Men nøyaktig hvor den neste kommunedirektøren skal bo, kan du bruke litt tid på å finne ut:

– Kommunen har flere nybygde og moderne leiligheter for ansatte. Og vi har holdt en av disse ledig, sånn at en ny direktør kan få tilgang på den, om ønskelig, sier Karl Anton Swensen.

Er du klar for denne utfordringen?

Lurøy kommune søker kommunedirektør

Om stillingen

Arbeidsgiver: Lurøy kommune

Stillingstittel: Kommunedirektør

Stillingstype: Fast, heltid

Arbeidssted: Onøy, Lurøy

Søknadsfrist: 1. september

Send søknad her

Om arbeidsgiver

Om arbeidsgiver

Lurøy er en kystkommune på Helgeland, like sør for polarsirkelen. Kommunen består av fastland og 1372 store og små øyer. I denne praktfulle naturen med sjøsalte strender og fagre fjell bor det i underkant av 2000 mennesker. Moderne hurtigbåter, bilferger og veier gir folket daglige forbindelser. Havet har vært og er vår hovedkilde til næring og liv. I moderne havbruk er vi blant de fremste i landet med 3 lokaleide oppdrettsselskaper. Det satses på samferdsel og nye tiltak innen industri og etablering innen et vidt spenn av bransjer. Vi har full barnehagedekning og gode muligheter for en aktiv fritid. Kommunen har god økonomistyring og godt samarbeidsklima.

luroy.kommune.no

Nåværende rådmann har etter 10 år i stillingen søkt nye utfordringer, og vi søker derfor etter hans erstatter.

Vi søker en leder som skal være med på å videreutvikle Lurøy kommune til en god kommune å leve og bo i. Kommunedirektøren skal bidra til at resultat oppnås gjennom utvikling av organisasjonen, motiverte medarbeidere og effektive styringssystemer.

Vi ønsker oss en kommunedirektør som har god rolleforståelse og er en kulturbygger som skaper stolthet og stabilitet i organisasjonen. Du evner å videreutvikle felles mål og arbeider for et godt samspill mellom administrasjon, tillitsvalgte, politikk, innbyggere og næringsliv.

Som kommunedirektør er du tydelig, trygg og har god gjennomføringsevne og evner å se verdiene, utfordringene og mulighetene som ligger i en liten kommune på Helgelandskysten.

Ansvarsområder:

 • Kommunedirektøren i Lurøy kommune vil ha ansvar for økonomi og budsjettering, HR/personal, saksbehandling og næringsarbeid.
 • Videreutvikle organisasjonen gjennom strategisk ledelse og organisasjonskultur med tydelige lederroller, høy kompetanse og gode holdninger
 • God og langsiktig økonomistyring og forvaltning inkl. budsjettering
 • Utvikle en framtidsrettet HR-strategi som gir langsiktig rekruttering, kompetansebygging og utvikling med tilfredse medarbeidere
 • Videreutvikle strategier for samfunns- og næringsutvikling både kommunalt og gjennom regionalt samarbeid
 • Være en pådriver i prosesser innenfor endring og digitalisering
 • Utrede, legge fram saker for folkevalgte organ og følge opp politiske vedtak
 • Sikre god kommunikasjon og service til innbyggerne

Kvalifikasjoner:

 • Relevant høyere utdanning og ledererfaring fra offentlig og/eller privat virksomhet
 • God økonomikompetanse. Det er en fordel med erfaring fra kommunal økonomi.
 • Kunnskap om offentlig virksomhet og politiske prosesser
 • Erfaring og kompetanse fra organisasjonsutvikling, digitalisering og strategisk arbeid er en fordel
 • God muntlig og skriftlig framstillingsevne

Personlige egenskaper:

 • Det er viktig for oss at du er tydelig, har god gjennomføringsevne og evner å se verdiene, utfordringene og mulighetene som ligger i kommunen og regionen.
 • Du evner å sette deg inn i komplekse problemstillinger og å tenke strategisk
 • Du er målrettet, resultatorientert og har stor arbeidskapasitet
 • Du har gode samarbeidsevner og en inkluderende lederstil
 • Du er trygg, tydelig og beslutningsdyktig
 • Personlige egenskaper vil bli vektlagt.

Vi tilbyr:

 • En krevende og spennende lederstilling i en kommune med positiv utvikling og et svært aktivt næringsliv
 • En stilling med stor mulighet for påvirkning i en kommune med korte beslutningsveier
 • Godt arbeidsmiljø og et team av dyktige og dedikerte kollegaer
 • Konkurransedyktige betingelser inkl. gode pensjons- og forsikringsordninger

Lurøy kommune har ordnet økonomi, sterkt og variert næringsliv og stor verdiskapning.

Kommunen har en godt utviklet desentralisert tjenestestruktur, samt er i utarbeidelse av ny samfunnsplan.


Spørsmål til stillingen kan rettes til

 • Lurøy kommune ved ordfører Håkon Lund, tlf. 976 47 886, eller
 • Fremogruppen ved seniorrådgiver Jorunn Løseth, tlf. 907 90 311.

Ta gjerne kontakt for en uforpliktende, uformell samtale. Alle henvendelser til FREMO behandles konfidensielt, også ovenfor oppdragsgiver hvis ønskelig.

Søknadsfrist: 1. september

Send søknad i vårt skjema her


I samsvar med offentlighetsloven § 25 gjør vi oppmerksom på at opplysninger om søkerne kan offentliggjøres selv om det er bedt om konfidensiell behandling. Søkerne vil i tilfelle bli varslet på forhånd.

Powered by Labrador CMS