STILLING LEDIG:

Ruben Jensen (til venstre) trapper ned i Neso. Nå skal styreleder Jørn Vidar Johansen og styremedlem Bodil Kanstad finne ny administrerende direktør.
Ruben Jensen (til venstre) trapper ned i Neso. Nå skal styreleder Jørn Vidar Johansen og styremedlem Bodil Kanstad finne ny administrerende direktør.

Nordnorsk byggebransje ville ikke vært den samme uten Ruben Jensen. Nå går han over i ny rolle – og NESO søker direktør

Gjennom 35 år har Nordnorske Entreprenørers Serviceorganisasjon vært en viktig medspiller for byggebransjen i nord. Den jobben skal fortsette, når samarbeidet nå søker ny leder.

Nå er det vanskelig å spå hvordan ting ville vært, men påstanden i overskriften står seg nok ganske godt. Spør du noen av de 137 eierne og medlemmene i byggebransjen i Nord-Norge vil du trolig få lignende beskrivelser.

Siden 1986 har NESO hatt over 12.00 deltakere på kurs og opplæring, jobbet for rammebetingelser, innkjøpssamarbeid og levert juridiske tjenester.

Helt siden starten har Ruben Jensen vært administrerende direktør. Men nå har 63-åringen funnet ut at tiden er inne for å slippe nye krefter til, og selskapet søker ny leder.

– Jeg skal ikke slutte, men bruke all min energi og kapasitet som rådgiver og jobbe med utviklingsprosjekter, sier han.

Engasjementet er det ingenting i veien med etter 35 år. Den, og en helt unik kjennskap til byggebransjen i nord, blir altså med videre. Jensen understreker samtidig:

– Men jeg skal ikke henge i noe horn på veggen og bli sjuende far i huset. Den nye lederen skal definitivt overta her, sier han.

Er dette deg? Bla ned til stillingsutlysningen eller gå rett til søknadsskjemaet her!

En historie om kompetanse og samarbeid

Kontinuerlig utvikling og å henge med i tiden har alltid stått sentralt for NESO, helt siden starten på 80-tallet. I 1985 begynte noen entreprenører og Nordland fylkeskommune å snakke sammen.

Kong Harald møtte NESO – og dyktige lærlinger – for noen år siden.
Kong Harald møtte NESO – og dyktige lærlinger – for noen år siden.

Politikerne ønsket best mulig lokal deltakelse i forbindelse med prosjekter på Saltfjellet og Svartisen. Entreprenørene ville styrke kompetansen sin.

Svaret ble flere lokale kompetansetiltak. Neste år tok det form og NESO ble stiftet.

– For å reise på kurs den gangen måtte vi dra til høyfjellshotell på Geilo, bruke flere dager og mange tusen kroner. Det var svindyrt og vanskelig. Gjennom lokale tilbud i Nord-Norge fikk entreprenørene muligheter til å utvikle kunnskapen her nord, forteller Ruben Jensen om starten.

Siden har tusenvis av nordnorske tømrere, murere, baser og ledere på alle nivåer gått på kurs, formannsskole og andre programmer.

I årenes løp har NESO utvidet seg i både tilbud og geografi. Hele Nord-Norge ble raskt inkludert. I nyere tid også Trøndelag. Behovet for innkjøpssamarbeid meldte seg raskt. Senere også egne juridiske tjenester.

Messer, kurs og faglig fellesskap er viktig for NESO.

Den sosiale biten er også en viktig del av fellesskapet.

Lykkes ved å spille på lag

I dag er NESO en ressurssterk organisasjon med 18 ansatte på kontoret i Svolvær. Her er administrasjon, jurister, økonomer, ingeniører, pedagoger og digitaliseringseksperter.

Og samarbeidet er fortsatt viktig for bransjen, mener styremedlem Bodil Kanstad, daglig leder i Lødingen-selskapet Kanstad Trelast:

– NESO har blitt viktig gjennom å se medlemmene, være oppriktig interessert i hva som rører seg, alltid inkludere nye folk, og hele veien utvikle seg videre. Her er en arena hvor samarbeid er i fokus, ikke konkurranse.

Stor aktivitet

NESO har et brennende engasjement for å tilby kompetansebasert service for våre medlemmer. To ganger årlig inviterer vi til samling for våre medlemmer med stor oppslutning. Vi arrangerer også NNBA (Nordnorsk bygg og anleggsmesse) sammen med MEF (Maskinentreprenørenes Forbund).

Av kompetansefremmende tilbud har vi blant annet 8 egenutviklede skoler hvor våre medlemmer kan utdanne egne medarbeidere på alle nivå.

Ambisjonen til organisasjonen er å gjøre medlemmene – og eierne – best mulig rustet for å levere gode tjenester og skape lønnsomhet. Bak ligger det et sterkt nordnorsk engasjement, bekrefter Ruben Jensen:

– Jeg er en stor nordnorgepatriot. Bygg og anlegg er snart den eneste bransjen som ikke er solgt ut av landsdelen. Men skal det lokale eierskapet leve, må vi være konkurransedyktige. Og NESO skal levere tjenester som bidrar til at vi er det, sier han.

Digitalisering og rekruttering

Disse tjenestene blir ikke mindre viktige fremover, tror styreleder Jørn Vidar Johansen. Han er daglig leder i bodøselskapet Gunvald Johansen AS og merker utviklingen godt på kroppen, etter en pandemi:

– Det er klart, mangel på arbeidskraft, knapphet på materialer og dobling av trelastpriser, det får betydning et sted. På kort sikt utfordrer det lønnsomheten i bransjen. Derfor har vi lønnsomhet som et nytt fokusområde for NESO, sier han.

På litt lengre sikt er rekruttering og digitalisering kanskje de viktigste stikkordene.

– Den digitale utviklingen går raskt, og her må vi henge med i utviklingen, aller helst være litt foran, sier Johansen.

Rekruttering henger naturlig nok sammen med kompetanse. NESO har i samarbeid med videregående skoler utdannet elever til å bli lærlinger og fagarbeidere. Nå etableres dette tilbudet som en egen friskole.

Og behovet er enormt.

– Nord-Norge trenger mange tusen nye fagarbeidere de neste årene. Det er en kjempeutfordring. Våre tilbud kan ikke alene løse alt dette, men vi må gjøre det vi kan, sier Ruben Jensen.

NESOs stab og ansatte i Svolvær – gjengen som nå skal få ny leder.
NESOs stab og ansatte i Svolvær – gjengen som nå skal få ny leder.

Riktig person viktigere enn formalkompetanse

Kompetansebiten er noe av det Jensen selv skal jobbe med i fortsettelsen. Øverste ledelse skal han nå overlate til en ny administrerende direktør.

Hvilken type leder ser NESO etter? Det er ikke helt endelig definert, understreker styreleder Jørn Vidar Johansen.

– Vi har definert en del egenskaper vi mener er viktig i denne type stilling, men ikke låst oss veldig fast i alder, kjønn, utdanning. De personlige egenskapene og engasjementet blir ekstremt viktige her.

NESOs direktør skal lede en organisasjon med nær 20 ansatte – og holde tett kontakt med 137 medlemsbedrifter.

– Dette skiller seg litt fra en vanlig bedrift; her må du hele tiden jobbe etter medlemmenes interesser og de strategiene vi legger sammen, sier styremedlem Bodil Kanstad.

Styret legger også vekt på tilhørighet og tilstedeværelse: Jobben krever nok at man bor i eller flytter til Lofoten, for å være en synlig leder på kontorene i Svolvær.

Samtidig er det en jobb som innebærer mye reising, arrangementer og nettverksbygging både regionalt og nasjonalt.

Høres dette ut som en jobb for deg?

NESO søker administrerende direktør

Om stillingen

Arbeidsgiver: NESO

Stillingstittel: Administrerende direktør

Stillingstype: Fast

Arbeidssted: Svolvær

Søknadsfrist: 6. desember

Send søknad her

De 137 eiere / medlemsbedrifter fra hele landsdelen omsetter årlig for omkring 13 milliarder kroner og har omkring 5400 medarbeidere.

Om arbeidsgiver

Nordlandsentreprenørenes Service-Organisasjon A/L (NESO) ble stiftet 15. januar 1986. Administrasjon ble etablert i Svolvær 2.j uni samme år. Navn og vedtekter ble endret til å dekke hele Nord-Norge 29. april 1989 slik at også entreprenører fra Troms og Finnmark kunne bli medlemmer. I 2014 ble vedtektene endret slik at vi kunne ta inn medlemmer fra Trøndelag.

NESO er nå et samarbeidsselskap for 137 utførende bygg- og anleggsbedrifter fra Finnmark til Trøndelag.

Disse representerer en omsetning på 13 milliarder kroner med ca 5400 medarbeidere. Medlemmene/eierne utfører alle typer bygge- og anleggsoppdrag over hele landet.

NESO tilbyr sine kunder en rekke produkter og tjenester innen kompetanse, innkjøp og juridisk bistand. NESO har en solid økonomi med en omsetning på ca 50 millioner. I administrasjonen i Svolvær er det nå 18 medarbeidere med bred kompetanse, blant annet advokater, ingeniører, økonomer og pedagoger.

Se NESO.no for mer informasjon.

 • Hovedmålet for NESO er å øke lønnsomheten i våre medlemsbedrifter. Vi brenner for å gi kompetanseutviklende og lønnsomhetsfremmende tiltak av høy kvalitet til våre medlemmer.
 • Vi har hatt over 10.000 deltakere på våre kurs og opplæringsprogrammer. Deltakerne kommer fra alle deler av bransjen (entreprenører, arkitekter, rådgivende ingeniører og byggherrer).
 • Vi jobber hardt for å tilby de beste innkjøpsavtaler. Vår juridiske avdeling tilbyr bransjetilpasset bistand på høyt nivå.
 • Vi er medlemmenes talerør overfor myndigheter og opinion og ikke minst tilbyr vi et godt faglig og sosialt nettverk. Vi har til enhver tid pågående utviklingsprosjekter for å nå våre mål og dekke våre kunders behov.

Litt om jobben:

Du får lede en veldrevet organisasjon som har 18 medarbeidere med bred kompetanse. Hos oss er det blant annet ingeniører, advokater, økonomer, pedagoger og digitale eksperter. Et team hvor alle er opptatt av kundeservice. Som direktør får du det overordnede ansvaret for å utvikle både oss og bransjen videre.

Kvalifikasjoner vi ser etter:

 • Relevant høyere utdanning (gjerne innen økonomi eller tekniske fag)
 • Ledererfaring (ekstra stas om det er fra bygg- og anleggsbransjen)
 • Erfaring fra utviklingsarbeid
 • En naturlig lagbygger som skaper resultater

Vi søker deg som:

 • Er utadrettet og sterk på å bygge nettverk.
 • Har et naturlig kundefokus med glimt i øyet
 • Er en handlekraftig relasjonsbygger
 • Skaper tillit og er synlig og trygg i lederrollen
 • Er resultat og lønnsomhetsorientert
 • Er fleksibel, selvstendig og utviklingsorientert
 • Har gode kommunikasjonsevner og god med folk
 • Liker å reise og utøve god kundeservice

Vi søker deg som identifiserer deg med våre kjerneverdier KUL = kundeorientert, utviklingsorientert, lønnsomhetsorientert.

Nysgjerrig på stillingen? Kontakt oss for en uforpliktende samtale:

Søknadsfrist: 6. desember

Send søknad i vårt skjema herPowered by Labrador CMS