Dette er en bedriftsprofil for DSB

Neste år kan rektor og to seksjonssjefer ta imot de første studentene.

Nå bygges framtidas skole for brann, redning og samfunnssikkerhet: Jakter 50 nye ansatte

Brann– og redningsskolen på Fjelldal ser etter mange flinke folk som kan forme tilbudet. Og du må ikke være brannkonstabel: – Vi søker lærere, ledere og ansatte med mange typer kompetanse, sier rektor Karl Erik Arnesen.

Publisert Sist oppdatert

Sjekk disse jobbene nå:

    – Der borte skal vi bygge en firefelts motorvei. Det blir også en liten toglinje på øvingsfeltet.

    Det sier en engasjert Karl Erik Arnesen. Han er forholdsvis fersk rektor på Brann– og redningsskolen, som er det nesten like ferske navnet.

    Brannkurs har det vært i mange år her på Fjelldal, under det tidligere navnet Norges brannskole. Et steinkast fra Evenes lufthavn. Midt mellom Harstad og Narvik.

    Milliardinvesteringen som pågår akkurat nå bærer bud om at det rustes kraftig opp, i både bygg og pedagogikk.

    Vil du være med på dette? Sjekk stillingsannonsene og søk her!

    Helt ny fagskoleutdanning

    For til nå har det vært relativt korte og intensive kurs her ute. De har også vært forbeholdt dem som allerede er ansatt i et brann- og redningsvesen. Nåløyet for å ta denne yrkesveien har med andre ord vært ganske trangt.

    Etter mange utredninger siden årtusenskiftet, vedtok Stortinget en ny plan i 2015:

    En helt ny Brann– og redningsskole, med fullverdig toårig fagskoleutdanning – som har fått navnet Brann, redning og samfunnssikkerhet. Målgruppen og jobbmulighetene omfatter også beredskap, forebygging og alarmsentraler.

    Et innblikk i hverdagen på Fjelldal. Bildene er fra dagens kursvirksomhet.
    Et innblikk i hverdagen på Fjelldal. Bildene er fra dagens kursvirksomhet.
    Et innblikk i hverdagen på Fjelldal. Bildene er fra dagens kursvirksomhet.
    Et innblikk i hverdagen på Fjelldal. Bildene er fra dagens kursvirksomhet.
    Et innblikk i hverdagen på Fjelldal. Bildene er fra dagens kursvirksomhet.

    Oppdraget og oppstarten innebærer noe så sjeldent som å bygge opp en helt ny høyere yrkesrettet utdanning og skole. En profesjonalisering av et samfunnskritisk yrke.

    – Nå høres det kanskje litt svulstig ut, men ja: Vi gjør dette på vegne av nasjonen, sier rektor Arnesen.

    God utdanning kan redde liv

    – Denne oppgaven er faktisk helt unik. Jobben vi gjør her, vil påvirke norske brannfolk i mange år fremover. Og toget går akkurat nå!

    Det sier en engasjert Bjørn Steinar Røvik. Han har mange års erfaring som brannmann – og som lærer. Stillingen som seksjonssjef fagskole var så fristende at han ikke kunne la være å hoppe på.

    Rektor Karl Erik Arnesen (t.v.) gleder seg til å åpne den nye fagskolen. Her med seksjonssjefene Bjørn Steinar Røvik og Mikael S. Kristensen.

    Kollega Mikael S. Kristensen skyter inn:

    – I ytterste konsekvens handler det om å redde flere liv. Vi skal gjøre brannfolk enda bedre rustet til å løse kritiske situasjoner, sier han.

    Kristensen er seksjonssjef kurs og opplæring. Den skal også videreutvikles, både med løpende videreutdanning og intensive kurs for deltidsansatte.

    Søker veldig bredt

    Neste år skal de første studentene begynne på det nye fagskolestudiet.

    Med inntak hvert halvår, vil det etter hvert være 320 studenter og et solid utdanningsmiljø på Fjelldal.

    I tillegg til løpende kursvirksomhet.

    Det krever mange nye ansatte. Oppbemanningen begynte i fjor, og i dag teller skolen drøyt 50 medarbeidere. Fullt bemannet vil skolen ha rundt 100 ansatte.

    Det betyr at det vil gjøres rundt 50 ansettelser i år og neste år.

    Til mange av disse stillingene går Brann– og redningsskolen bredt ut i jakten på lærerkrefter.

    Det være seg lærere som er interessert i brann, redning og samfunnssikkerhet. Det kan være brannfolk som har lyst til å bli lærere og pedagoger.

    Eller noe helt annet, understreker rektor Karl Erik Arnesen:

    – Lærere fra andre yrkesfag, for eksempel. Politi, sykepleiere og andre som jobber med sikkerhet og beredskap. Skal vi lykkes med skolen, trenger vi nettopp forskjellig kompetanse.

    Med 100 ansatte betyr det at alle ikke vil kunne alt. Det er den samlede kompetansen som skal utgjøre styrken.

    – Dette blir et kjempestort fagmiljø, hvor vi bygger opp kompetansen på tvers. Det betyr at vi også må kunne utfordre hverandre, fra flere fagområder, sier seksjonssjef Mikael S. Kristensen.

    Midt i dette landskapet ligger den nye fagskolen.

    Ligger sentralt i «Midtre Hålogaland»

    Det vil være mulig å pendle til skolen, som ligger et steinkast fra Evenes lufthavn og direkteruter til Oslo.

    Men aller helst ønsker de selvsagt ansatte som bor i området. Med mulighet for både bygd og by. Stor vekst i den militære aktiviteten på Evenes bidrar til ny vekst i regionen.

    – Det er stor byggeaktivitet her ute, og det vil bli boliger nok for den som vil bo i nærområdet, sier Arnesen.

    – Skolen kan av naturlige årsaker ikke ligge midt i en by. Men det er fullt mulig å bo i både Harstad og Narvik, hvis du skal jobbe her, understreker rektoren.


     

    Tjeldsund, Evenes og Hålogaland

    Harstad ligger 45 minutter fra Fjelldal.
    • Brann– og redningsskolen ligger på Fjelldal, en bygd i Tjeldsund kommune. Kommunen har 4.216 innbyggere og Evenskjer er kommunesenter. Kommunen er delt mellom Hinnøya, Tjeldøya og fastlandet, og omfatter også tidligere Skånland kommune.
    • Det er stor utvikling i området rundt Fjelldal. Et steinkast fra skolen ligger Sjøforsvaret på Ramsund. Rett over kommunegrensa til Evenes ligger både sivil og militær flyplass, med stor aktivitet. Dette har igjen skapt stor næringsutvikling utenfor flyplassområdet.
    • Fjelldal ligger tre kvarters kjøring fra Harstad, Nord-Norges tredje største by. En anelse lengre er det til Narvik, hvor en rekke store industriprosjekter bærer bud om stor vekst. Begge byer har sykehus, og de tidligere høgskolene er blitt en del av UiT.
    • Lofoten, Ofoten, Vesterålen og Sør-Troms har til sammen 120.000 innbyggere, og er Nord-Norges mest folkerike. Hålogaland knyttes stadig tettere sammen – ikke minst som følge av veier og bruer. Neste store prosjekt er ny vei mellom Evenes og Sortland.

    Er du klar? Sjekk mulighetene her:

       

      Dine nye kolleger? Bli kjent med noen av dem som jobber på Fjelldal i dag:

      Ine hadde det travelt med å komme nordover: – Utrolig spennende å få være med på

      – Jeg hadde det veldig travelt med å komme meg hjem til nord etter endte studier, sier Ine Erika Nikolaisen. 30-åringen har bodd og studert noen år i Oslo, men flyttet hjem til Bjerkvik for noen år siden og fikk jobb som lærer i hjembygda.

      Savnet etter naturen og menneskene ble for stort til å ikke vende nesen hjem igjen, sier hun:

      – Jeg har det meste av familien min her og jeg slipper å gå i kø på fjellet. I tillegg er det veldig sentralt og det er bare en svipptur til nærmeste by og nær flyplassen hvis man skulle få lyst til å røre litt på seg.

      I dag jobber hun som rådgiver i kurs– og studieadministrasjonen på Brann– og redningsskolen.

      Her bidrar hun til dagens kursvirksomhet, og skal etterhvert jobbe med opptak for fagskolen.

      – Jeg valgte dette fordi det virket utrolig spennende å få lov til å være med på å utvikle en helt ny fagskole, samtidig som det er meningsfullt å kunne bidra til at brann- og redningstjenesten får den opplæringen og kursingen som fremtidens Norge har bruk for.

      – I tillegg er det en helt fantastisk samling av mennesker som jobber her, med mye ulik kompetanse. Her blir man godt ivaretatt og får brukt kunnskapene sine til noe nyttig.

      Veronika kom fra helsesektoren for sju år siden – og har vært med på hele reisen til ny skole

      – Det fristet med nye arbeidsoppgaver i en annen type virksomhet. Og det har virkelig vært en lærerik reise, fram mot den skolen vi nå har!

      Det er sju år siden Veronika Solvang meldte overgang til det som da het Norges brannskole. I dag er hun seksjonssjef administrasjon og virksomhetsstyring. Jobben består av utrolig mye forskjellig, som hun sier:

      – Alt fra å planlegge ny infrastruktur til arbeid med læreplaner, og mye mer. Det er utrolig gøy å nå få være med på å realisere oppstarten av skolen, og en ny måte å utdanne personell til brann, redning og samfunnssikkerhet.

      Seksjonssjefen ønsker seg mange gode kolleger det neste året. Og det er mange gode grunner til å komme hit, mener Veronika:

      – Vi har et viktig samfunnsoppdrag – og en mulighet til å bidra til endring, økt mangfold og økt kompetanse ut i brannvesenene.

      – I tillegg har vi gode arbeidsforhold og innholdsrike dager. Jeg tror det kan telles på en hånd de gangene jeg har kjedet meg på jobb, sier hun.

      Veronika bor i Harstad, som hun har gjort i over 20 år. Dagpendlingen til Fjelldal synes hun går helt strålende: – En fin start på dagen med en kjøretur gjennom flott natur!

      Mikael flyttet fra lengst sør til langt nord for å være med på denne muligheten

      – For meg var dette en fantastisk mulighet til å påvirke utdanningen og brannvesenet i Norge, sier Mikael S. Kristensen.

      Han sluttet nylig i jobben som brannsjef i Setesdal i Vest-Agder. Mikael har langt erfaring fra Forsvaret, inkludert i Nord-Norge.

      Derfor var han ikke så fremmed for å flytte nordover og bli seksjonssjef kurs og opplæring.

      – Jeg var i en heldig situasjon, med en samboer som kunne ta med seg jobben til hjemmekontor her nord. For meg har det gitt mange muligheter å etablere seg ordentlig her oppe, kjøpe hus og gjøre det «på ordentlig».

      Mikael kjøpte hus på Tårstad, 20 minutters kjøring fra Fjelldal og et lite stykke fra Evenes. Her har han kjøpt båt, bor rett ved naturen og setter pris på livet i nord:

      – Jeg må ikke bo midt i sentrum. Og sånn som vi har det nå, kan jeg både jobbe mer og ha mer fritid, enn i en større by.

      Bjørn Steinar har jobbet med brann og skole hele livet. Nå kan han kombinere begge deler

      Bjørn Steinar Røvik har jobbet 17 år i skolen, som lærer og rektor. I 20 år var han brannmann på deltid. De siste ti årene på heltid som kurs– og opplæringsansvarlig i Steinkjer.

      Nå kan han bruke all denne erfaringen i jobben som seksjonssjef fagskole.

      – Jeg har fulgt med på planene for skolen, og lenge tenkt at det virket spennende. Da de begynte å lyse ut stillinger tenkte jeg: Her kunne jeg være med å bidra og bygge noe nytt. Det var rett og slett veldig fristende, sier han.

      For Bjørn Steinar handler det om å utvikle noe nytt – om å etablere noe som skal styrke norsk brannvesen i mange år.

      Og for hans del kunne det løse seg uten å flytte nordover. Han pendler fra Steinkjer, en times kjøring fra Værnes lufthavn.

      – Mange sa at det skulle være så vanskelig. Men det går direktefly til Evenes flere ganger i uka og det er jo bare en liten svipptur.

      Hildes jobb er å fortelle om de gode grunnene til å jobbe her. De er lett å finne

      Hilde Bjørk (36) og familien flyttet nordover i fjor, og hun begynte i ny jobb som senior kommunikasjonsrådgiver på Brann– og redningsskolen.

      Der jobber hun i hovedsak med å profilere det nye fagskolestudiet, og samtidig vise fram skolen som en spennende og viktig arbeidsplass. En jobb hun selv finner mening i:

      – Det er meningsfylt å bidra til å styrke beredskapen i samfunnet vårt, selv om min del av jobben gjøres fra kontorpulten. Fellesskapsfølelsen står sterkt her, sier hun.

      Jakten på de gode grunnene er ikke vanskelig, mener hun.

      – Utsikten fra kontoret! Masse nordlendinger, ispedd herlige og jordnære folk fra andre deler av landet. I tillegg er det praktisk å kunne trene i arbeidstiden.

      36-åringen er blant dem som har forlatt Oslo til fordel for Nord-Norge. Hun fant jobb et lite stykke utenfor Harstad. Men har likevel kortere til jobb, enn hun hadde i Oslo.

      – 45 minutter med radio, kaffe og ro er en fin start på dagen!

      Når alt kommer til alt, handler det om å redde liv. Det er en veldig god grunn for Marcus

      Marcus Larsen er rådgiver i kurs– og studieadministrasjonen. Han forteller om en svært variert arbeidshverdag, med oppgaver innen saksbehandling, opptak, statistikk og evalueringer.

      Jakten på mening i jobben er ikke vanskelig på en arbeidsplass som dette:

      – Når alt kommer til alt, handler det om å redde liv. For meg så finnes det ikke en mer betydningsfull årsak enn akkurat det.

      27-åringen legger også vekt på personlig og faglig utvikling, noe han føler blir utmerket lagt til rette for. Skolen er underlagt Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), noe som gir et enda større fellesskap enn bare Fjelldal:

      – Jeg får stadig spennende muligheter for tverrfaglig samarbeid med sterke kolleger i resten av organisasjonen, sier han.

      Som harstadværing framsnakker han også gjerne hjembyen:

      – Jeg er kanskje litt inhabil på hvorfor det er så fint å bo her. Men både Harstad og omegn byr på fantastiske opplevelser i form av natur, kultur og et sterkt fellesskap i lokalsamfunnet.

      Powered by Labrador CMS